2014.11.30. 08:00:00 30820 78

Lúgosítás citrommal? Tudj meg róla mindent!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sav-bázis egyensúly felborulása, elsavasodás, lúgosítás - divatos szavak, kifejezések mostanság, ám mögöttük igenis fontos és lényeges dolgok állnak. Felgyorsult világunkban hajlamosak vagyunk valami egyszerű, általában mesterséges „bogyókhoz” nyúlni, hogy visszatereljük egészségünket a normális kerékvágásba. Pedig egy természetes és mindig elérhető csodaszer is rendelkezésünkre áll: a citrom.

Lúgosítás Citrommal - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Lúgosítás Citrommal

Mi is az az elsavasodás?

Kiegyensúlyozott életünk egyik alapja, hogy testünkben egyensúlyban legyenek a savas és lúgos anyagok. Ez annyit jelent, hogy a bázikus (lúgos) anyagok kissé túlsúlyban vannak szervezetünkben. Ha az elsavasodás veszélye nem fenyeget minket, akkor vérünk normális pH-ja 7,35 és 7,45 között van.

Érzékeny sav-lúg egyensúly

Ez az egyensúly a mindennapokban velünk „szembejövő” savas és lúgos anyagok miatt könnyen felborulhat. Természetes módon különböző anyagcsere folyamatok következtében képződnek szervezetünkben savak, amelyeket normál esetben a bennünk található lúgos anyagok semlegesítenek. Ha a savak „elszaporodnak”, a bázikus anyagok teljes mértékben felhasználódnak ezek semlegesítésére és oda az egyensúly.

Ha megtörtént a baj

Ha rendszertelen és egészségtelen táplálkozásunk, stresszes, mozgásszegény életmódunk következtében az elsavasodás folyamata elindult és nem is teszünk ellene, annak nem túl kellemes következményei lehetnek. A savak felhalmozódhatnak izmainkban, szöveteinkben, ízületeinkben, aminek számos negatív következménye lehet: szerveink nem működnek 100 százalékosan, keringésünk lelassul, ellenálló-képességünk csökken.

Hogy mennyire vagyunk „savanyúak” egy vérvétel után kiderülhet. De azért olyan jelekre is érdemes odafigyelni, mint a fáradtság, levertség, csökkenő teljesítőképesség, kimerültség, fejfájás, pattanások, kórokozókkal szembeni csökkenő ellenállás.

Lúgosítás citrommal? Igen!

Első hallásra mindenki számára furcsa lehet, hogy a citrom valójában lúgos, pontosabban lúgosító hatással bír. A valódi, frissen facsart citromlé pH értéke 3-as vagy 4-es, vagyis kémhatása erősen savas. Ám a gyomorba jutva, a szervezetbe kerülve remek a lúgosító hatása.

Így fogyaszd!

Fogyasztásával kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint, amennyiben a gyomrunk is bírja, reggel éhgyomorra a legjobb meginni egy frissen facsart citrom levét, tiszta vízzel (lehet langyos vagy meleg) felhígítva. Arra azonban vigyázzunk, hogy csak akkor fogyasszuk így, ha valóban bírja a pocakunk az ehhez hasonló, reggeli „megpróbáltatásokat”. De jöhet a citrom reggel, délben, este is. Sőt, lefekvés előtt sem árt egy kis citromos víz.

Amire figyeljünk

Persze, mint minden csodaszernek, a citromnak is megvannak a maga veszélyei.

Ami mindenképpen fontos, igaz, nem tartozik a veszély kategóriába, hogy valódi, nyers citromot válasszunk, az üveges citromlevek nem megfelelőek lúgosító szerként.

Habár lefekvés előtt fél órával jót tehet a citrom fogyasztása, addig étkezés előtt fél órával már, illetve után 10 perccel még nem javasolt e gyümölcs levének, valamint hígított formáinak fogyasztása.

Mivel a citrom maró hatású, így a fogzománcot károsíthatja. Remek védekezés ez ellen, ha szívószállal hörpöljük fel citrusos „koktélunkat”.

Habár a limonádé rendkívül jó frissítő, és amolyan egyszerű, de nagyszerű ital, ha citrom segítségével szeretnél lúgosítani, vagy fogyni, nem javasolnánk a citrom+cukor kombinációt. Ennek oka a cukor savasító hatásában keresendő.

Lúgosítás+fogyókúra? Inkább nem!

Ez bizony elég veszélyes „kombó”. Hiszen lúgosításkor inkább, vagyis még inkább az egészséges, kiegyensúlyozott étrendre kell törekednünk. Az állati eredetű ételek épp olyan fontosak ekkor (is) táplálkozásunkban, mint a zöldségek, gyümölcsök. És vigyázat: ha létezik elsavasodás, ellúgosodás is lehetséges. Ez izomfájdalmakkal, emésztési gondokkal, görcsökkel járhat.

Ha lúgosítás…

…akkor az egészséges és kiegyensúlyozott étrend mellett a rendszeres mozgásról és a naponta 2-3 liternyi folyadék elfogyasztásáról se feledkezz meg.

Forrás: szimpatika.hu, fittnok.hu, napidoktor.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Nem csóka, hanem csoda – Az articsóka gyógyító titkai

„Csókai csóka, vak varjúcska, Komor kőszál kőlakója…” – ki ne emlékezne Móra Ferenc játékos verssoraira? És ki ne hallaná meg fülében a „csóka” szó zenéjét, ha először találkozik az articsóka névvel? Mert valóban: első hallásra inkább tűnhet madárnak, mint zöldségnek. Azonban az articsóka – a maga tüskés, bogáncsszerű külseje mögött – valóságos táplálkozási és egészségügyi kincsestár. A fészkesvirágzatúak családjába tartozó növény nemcsak a tányérokra kívánkozik, hanem egyre gyakrabban bukkan fel természetgyógyászati ajánlásokban is. Nézzük, mit érdemes még tudnunk erről a különleges növényről.

Viszket, hámlik, pirosodik: mit tehetünk az ekcéma ellen?

Az ekcéma görög eredetű szó, amely hólyagos bőrelváltozásokat jelöl. Orvosi szempontból bőrgyulladásként vagy dermatitisként is emlegetik, és gyakran egyfajta túlérzékenységi reakcióként jelentkezik. Az allergiás bőrtünetek hátterében olyan gyakran használt termékek állnak, mint a parfüm, testápoló, dezodor, körömlakk vagy egyes gyógyszerek. A nikkel, amely sok bizsuban megtalálható, szintén sűrűn bizonyul kiváltó oknak – a becslések szerint minden tizedik nő érzékeny rá. Mit érdemes még tudnunk az ekcémáról?

Ízes élet vagy egészségügyi kockázat? A só kettős arca

A hosszú történelmi múlttal rendelkező sót élelmiszer tartósítás és ételízesítés céljából már régóta használják. A 40 százalék nátrium, 60 százalék kloridot tartalmazó alapvető étrendbeli nátriumforrásként szolgáló só (NaCl) néhány változatát – így az asztali sót is– különféle kémiai elemekkel, nyomelemekkel és ásványi anyagokkal dúsítanak, mint a jód, vas és a folsav. A test alapvető funkcióihoz nélkülözhetetlen a nátrium megléte, mellyel biztosítani tudja az idegrendszeri egészséget, a megfelelő izomműködést, valamint a tápanyag-felszívódást.