2021.10.20. 17:15:00 7303 280

Ma van a csontritkulás elleni küzdelem nemzetközi napja - Ismerd meg az oszteoporózis veszélyeit
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A csontritkulás világnapját 1997 óta tartják meg minden évben október 20-án. Az évente más és más témájú programokat kitűző éves kampány célja a csontritkulás és metabolikus csontbetegségek megelőzésére és kezelésére történő figyelemfelhívás.

Tájékoztatás a csontritkulásról - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tájékoztatás a csontritkulásról

Hazánkban időről időre igyekszenek egyre hatékonyabb országos felmérést végezni annak megállapítására, hogy a lakosság körében milyen magas a csonttörési kockázat. Ennek rizikóját jelentősen fokozza a csontritkulás, amely nőknél jellemzően 50-55, míg férfiak esetében 65 éves korban kezdődik meg. Az oszteoporozis a csontállomány kóros mértékű csökkenése, ami révén a csontok olyannyira meggyengülnek, hogy a még korábban bírt terhelés hatására is csonttörés következhet be.

Elsődleges oszteoporózis

Öröklött, alkati és életmódbeli tényezők (túlzott fizikai megterhelés, ülőmunka, cigaretta, alkohol, kávé és túl magas foszfáttartalmú étrend) is hajlamosíthatnak a betegség akár korai kialakulásához is. A kalciumfelszívódás meghiúsulása vagy éppen a csontokból történő kiválasztása csökkenti a csonttömeget. A D-vitamin megfelelő telítettsége nem csupán az immunrendszer megfelelő működéséhez szükséges, de elengedhetetlen a kalcium hasznosulásához is!

A nők körében különösen jellemző a csontritkulás miatti csonttörés, mivel a ((menopauza során) felboruló ösztrogénszint hajlamosabbá teszi őket a csontvesztéses betegségre.

Másodlagos oszteoporózis

Az oszteoporozis ritkábban, de kapcsolódhat más alapbetegségekhez is, mint például gasztrointesztinális, hematológiai, hormon (pajzsmirigy) vagy tüdőbetegségekhez.

A csontritkulás tünetei

Az egyre kisebb erőbehatásra megismétlődő, sorozatos csonttörés, állandósuló csontfájdalmak és véletlen esésnek tűnő combnyaktörés esetében erősen gyanítható,hogy hátterében oszteoporózis áll. Ez utóbbi után a gyógyulás csak ritkán tökéletes. A betegség előrehaladtával a csontváz már szemmel láthatóan is deformálódik.

Az idült csontvesztés megelőzése

Már a gyermekkortól fontos a megelőzés felismerése: A kulcs a testmozgásban és az étrendben keresendő! Előző a megfelelő csontképzés, míg a második a szükséges tápanyagok és vitaminok beépülésében játszik nagy szerepet.

A kor előrehaladtával le ne állj! A nagy intenzitású edzések növelhetik a csontsűrűséget. Már heti három edzéssel is megálljt parancsolhatunk a kórnak: Karlendítéses ugrálással, 20 cm magasra ugorva sokat tehetünk csontjaink egészségéért. Végezzük 2 percig a gyakorlatot úgy, hogy minden 3. ugrás után pihenjünk egy ugrásnyit.

Forrás: www.hazipatika.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...