Mákos guba szilveszterre - nem csak akkor, ha babonás vagy!
A babona szerint, aki szilveszterkor és a biztonság kedvéért újév napján valamilyen apró szemű ételt eszik - általában lencsét - annak az új évben nem lesz gondja a pénzzel, ugyanis a pénztárcája soha nem ürül ki. Nos, a máknál apróbb ételt nem találhatsz!
Mákosguba vanília sodóval és sült almával
Hozzávalók a mákos gubához:
- 6 db vajas kifli
- 15 dkg mák
- 2 cs vaníliás cukor
- cukor (ízlés szerint)
- 1 cs mazsola (el is hagyható)
- reszelt citromhéj
- kb. 3 dl tej
Öntet hozzávalói:
- 3 tojássárgája
- 2 dl tejszín
- 2-3 ek méz
- 1 tk vaníliaaroma
- 1 ek vaníliás pudingpor (v. liszt)
A kiflit vágjuk fel kb. egy cm-es karikákra, majd tegyük egymásmellé egy sütőpapírral bélelt tepsire. Ezután helyezzük be a sütőbe, majd pár perc alatt pirítsuk világos színűre.
A mákot daráljuk meg, majd keverjük össze a vaníliás cukorral, a mazsolával, a reszelt citromhéjjal, és ízlés szerinti mennyiségű porcukorral.
A tejet melegítsük fel, majd áztassuk benne pár pillanatig a fele mennyiségű, elősütött kiflikarikát.(vigyázzunk nehogy elázzanak a kiflikarikák!!!!!)
Egy sütőformát kenjünk ki vastagon vajjal, majd tegyük le egy sorba az áztatott kiflikarikákat. Ezután szórjuk meg a mákos keverék felével, majd fedjük be a maradék, szintén meleg tejben megáztatott kiflikarikákkal, és szórjuk meg a maradék mákkal.
Az öntethez keverjük simára a tojássárgákat a mézzel, a vaníliaaromával, a tejszínnel, és a vaníliás pudingporral, majd óvatosan öntsük rá a formában lévő mákos-kifli tetejére.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig. (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)
Sült alma hozzávalói:
- 2 db alma
- 1 ek méz
Az alma csumáját távolítsuk el, majd vékonyan szeleteljük fel. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük egymásmellé az almaszeleteket. Ezután ecset segítségével, kenjük le a szeleteket mézzel.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra.
A sütőből kivéve, helyezzük a sült almaszeleteket az elkészült mákos guba tetejére.
Vaníliasodó hozzávalói:
- 5 dl tej
- 2 tojássárgája
- 1 tk vaníliás pudingpor
- 1 tk vaníliaaroma
- cukor (ízlés szerint)
A tojássárgákat keverjük simára a vaníliaaromával, ízlés szerinti cukorral, a pudingporral, és egy kevés tejjel.
A maradék tejet tegyük fel melegedni, majd amikor már majdnem forr, állandó keverés mellett csorgassuk bele a tojásos-cukros....keveréket. Kevergetve főzzük pár percig, hogy a sodó kellően besűrűsödjön. Ezután vegyük le a tűzről és tálalásig tartsuk melegen.
Tálaláskor kanalazzuk a vaníliasodót a tányérba, majd helyezzünk rá egy szelet mákos gubát és így kínáljuk.
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.com