Mama, ez isteni! Egyszerű tejes kifli házilag
Nagy kedvenc nálunk a puha, csavart tejes kifli, főleg hétvégén. Vajjal és felvágottal vagy éppen dzsemmel, vagy csak úgy magában a tejes kávé mellé! Mmm, isteni! És most, hogy végre találtam egy hiperegyszerű receptet végre házilag is elkészíthetem! Az unokák is imádni fogják!
Egyszerű tejes kifli - Recept
**Hozzávalók: **
- 50 dkg liszt (BL-80-as)
- 2 dl tej
- 2 ek tejföl
- 2 tk só
- 1 ek 10%-os ecet
- 4 dkg olvasztott vaj
- 1 tk cukor
- 3 dkg élesztő
Lépések
A lisztet egy tálba tenni és a sóval kicsit összekeverni. A vajat felolvasztani.
A tejet meglangyosítani és belekeverni a cukrot, majd hozzámorzsolni az élesztőt, és letakarva felfuttatni.
Ezután a liszt közepébe mélyedést csinálni és beletenni a tejfölt, az olvasztott vajat, az ecetet és a tejben felfuttatott élesztőt. Elkezdeni összekeverni, majd 10 percig kézzel dagasztani. (Lehet kenyérsütőgéppel is dagasztani, de én kézzel csináltam.)
Letakarva duplájára keleszteni.
Amikor már szépen megkelt, lisztezett deszkára borítani, tenyérrel kicsit megnyomkodni, majd kerek formára nyújtani. Ezután a kerek tésztát nyolc részre felvágni. A szélesebb részénél elkezdeni feltekerni.
Egy sütőpapírral bélelt tepsire kicsit távolabb helyezni egymástól a kifliket. A megformázott kifliket, 1 órán át a kikapcsolt sütőbe tenni, hogy szépen megkeljenek.
Amikor letelt az idő, kivenni a sütőből!
A sütő egyik sarkába egy edénybe vizet tenni!
Végül a sütőt előmelegíteni 200 fokra, majd a gőzös sütőben 15 perc alatt készre sütni. (Én légkeverésnél 150 fokon, 17 percig sütöttem.)
Amikor megsültek a kiflik, rácsra szedni, és teljesen kihűteni.
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu