Mártogatós kaják - szuper egyszerű vendégvárók
A grill partikat is feldobja, ha előételnek ezek közül a zseniális mártogatós ételek közül tálalsz friss zöldségekkel.
Répa, paprika, halványító zeller és uborka csíkokkal tálalva tökéletes előételeket kapunk.
Humusz
Ez a humusz - avagy csicseriborsó krém - recept egészen biztos, hogy a vendégség sztárja lesz, és lehet, hogy a főétel helyett is ezt követelik majd. Ha ránk hallgatsz, a zöldség csíkok mellet vastagabb házi ropit is tálalsz mellé mártogatni.
Guacamole - avagy avokádókrém
Rendkívül egészséges és nagyon finom. Ennek a mártogatásához autentikusan tortilla chipset érdemes beszerezned. Az avokádókrém receptet itt találod.
Zsidótojás
Bármikor megennénk ezt a finom májkrémes-tojásos kencét!
Hozzávalók 4-6 személyre
2 doboz májkrém
4 db tojás
2 ek. mustár
Fél doboz tejföl
fél vöröshagyma
só, bors
Elkészítés
Amíg a tojást keményre főzzük, apró kockákra vágjuk a hagymát. A konzerv májkrémeket picit pépesítjük egy villával. Kenőmájassal valahogy nem ugyanolyan a végeredmény, így én a klasszikus konzerv változatot javaslom. A főtt tojást is villával összetörjük - nem turmixoljuk, mert nem krémes, hanem kissé darabos állagot szeretnénk elérni. Ezután hozzá adjuk a májkrémet, a mustárt, a hagymát, a sót és a borsot, jól összekeverjük, legvégül pedig tejföllel hígítjuk.
Tonhalkrém
Próbáltad már zellerszárral?
Hozzávalók 2-3 személyre
1 doboz konzerv tonhal
Pár csepp friss citromlé
Zellerszár
Majonéz
Elkészítés
A tonhal konzervet kitesszük egy tálba, facsarunk rá egy kis citromot és összekeverjük majonézzel. Ez utóbbit ízlés szerint adagolhatjuk hozzá, minél több, annál kevésbé diétás. :) A végén 1-2 zellerszárat nagyon vékony karikákra szelünk és megszórjuk vele a kencét.
Vinetta avagy padlizsánkrém
Hozzávalók 4 személyre
- 2 db közepes méretű padlizsán
- 1 ek mustár
- 4 ek. majonéz
- 2 ek. olívaolaj
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 kis fej reszelt vöröshagyma
- só, bors
Elkészítés
A padlizsánokat megmossuk, levágjuk a szárát és megszurkáljuk egy hústűvel. Becsomagoljuk egyesével alufóliába és kb. 50 perc alatt megsütjük a sütőben, úgy hogy közvetlenül a sütő aljába tesszük. Félidőben megfordítjuk őket. Amikor megsültek, kicsomagoljuk az alufóliából, hogy egy kicsit hűlhessenek.
Hagyományosan egyébként a grillen sütik meg a padlizsánokat, úgy természetesen még ízesebb lesz a végeredmény, de a sütőben sem rossz.
Miután kihűlt, turmixgépben krémesre turmixoljuk. Van aki lehámozza a művelet előtt, van, aki még a magokat is kiszedi, én egyiket sem szoktam. Ha van olyan része, ami egy kicsit jobban megégett, azt leveszem. (Ezt könnyű észrevenni, mivel kemény és fekete lesz, egy darabban leválik a zöldségről.)
A padlizsános krémhez adjuk a fokhagymát összezúzva, az olívaolajat, a majonézt, a mustárt és a reszelt vörös hagymát, valamint a sót és a borsot. Jól összekeverjük és friss kenyérre kenjük, vagy zöldséges mártogatósként tálaljuk.
Jó étvágyat!