2022.08.13. 09:23:15 5826 203

Megőrülök a sulikezdésig! Mivel foglaljam le a gyerekemet?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Imádjuk a nyarat, ez azt gondolom nem is kérdés. Az egész évben tartó eszement hajtás után alig várjuk, hogy a tenger vagy bármilyen víz partján békésen elnyúlva süttessük a hasunkat. A nyaralásunkat már néhány hónapra előre lefoglaltuk, és türelmetlenül számoljuk a napokat, amíg elindulhatunk. A gyerekek is élvezik a suliszünet minden pillanatát. Eszük ágában sincs keseregni az iskola hiánya miatt, de azért az is igaz, hogy a barátaik már nagyon hiányozhatnak a hosszú hónapok alatt. A nyaralás alatt együtt a család, és valószínűleg senki nem unatkozik.

Huncut gyerekek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Huncut gyerekek

Sajnos ez a kevés idő, legtöbbször maximum két hét nyaralás nem fedi le programmal a teljes nyarat. A családok nagy többsége nem rendelkezik teljes szabadsággal az egész nyár időtartamára, így nagyon nehezen oldják meg a gyermekük elhelyezését, felügyeletét. Nagyon sok a nyári tábor, gyakran az iskolák és az önkormányzatok is szerveznek ilyeneket, ami remek, mert még néhány hétre ad megoldást erre a problémára. Sajnos, ha nem kedvezményes a tábor, mondjuk önkormányzati szervezésben, mint a 18. kerületben, akkor kevés család engedheti meg magának az ezzel járó, gyakran közel 100 ezres költséget egy hétre. A nagyszülők is besegítenek, ha még élnek és megtehetik ezt, így egy-két hétig náluk is jól tudják érezni magukat a gyerekek. Igenám, de ezek a programok mind csak a nyár körülbelül felét teszik ki, még mindig azzal okozva fejtörést, hogy a fennmaradó időben hogyan oldjuk meg a felügyeletüket és a szórakoztatásukat. Én a következő ötletekkel oldottam meg ezt a kislányom esetében. Hátha másnak is megkönnyítem a dolgát a javaslataimmal.

Ha olyan munkát végez a szülő, ahol nem kötött a munkaideje és otthonról dolgozik, vagy arra az időre ugyan kivehet szabadnapot, amíg nem tudja hova vinni a gyermeket, de közben dolgoznia is kell, elég nehéz helyzet áll elő. Ilyenkor a legtöbb gyermek unatkozik és unalmában tévét néz, vagy telefont, számítógépet nyomkod. Ez egy-két óráig rendben is van, de tudjuk, hogy ártalmas, így próbáljuk ezeket az időszakokat minimalizálni. Ehhez azonban olyan tevékenységeket, öteleteket kell adni a gyermeknek, amivel arra az időre le tudja foglalni magát, amíg dolgozunk. Én ezt ha lehet, akkor egy barátnővel együtt szoktam megoldani. Ez azt jelenti, hogy aki épp nem nyaral és nem foglalt, azt felhívjuk és átjön hozzánk, máris vidámabbá téve ezzel a napot. Természetesen itt sem a folyamatos telefonozás a lényeg. Ha együtt vannak, akkor már a kertben lehet pancsolni, előkerülnek a játékok és a társasjáték is csak így használható, ami egyébként a polcon árválkodik.

Ha egyetlen barátnő sem tud átjönni hozzánk éppen, akkor sem unatkozik a kislányom. Ha már a számítógép, vagy a telefon a kezében van, akkor azon például nem csak filmet néz és játszik, hanem nyelvet tanul. Ezt nagyon szereti. Szeret a plüsseivel játszani, ezzel is el tud tölteni egyedül némi időt. Nagyon szívesen rajzol és színez, imád alkotni, kreatívkodni. Ilyenkor nekem nem is szabad meglesnem mi készül a kezei alatt. Órákig is pepecsel egy mesterművön, mire ragyogva hozza nekem az eredményt bemutatni. A gyöngyképeket is nagyon szereti. Ez is aprólékos, nagy figyelmet és kézügyességet igénylő feladat, de nagyon élvezi és szívesen csinálja. Természetesen az olvasás sem maradhat el, még nyáron sem. Az iskolai feladatok része is néhány történet elolvasása, és azok rövid tartalmának megfogalmazása az olvasó füzetbe. Jó, ha ezzel a feladattal is időben, nyugodtan végzünk, nem az utolsó héten rohanvást csapjuk össze. Ennek a további hozománya, hogy egyre jobban és szívesebben olvas, és élvezi, ha egy könyvesboltban már az ő kérésére keresünk ifjúsági regényt, amivel néha órákra is eltűnik a szobájában, csak enni jön elő.

A házimunkába is bevonhatjuk a nagyobb gyermeket. Olyan feladatokat kaphat, amit már egyedül is el tud végezni, némi kis zsebpénzért, amiből fagylaltot vehet magának. A kert is rengeteg érdekes élmény és elfoglaltság forrása lehet. Alakítsunk ki a kertben számára egy saját sarkot, ahol kedvére dolgozhat. Egyedül válassza ki, hogy mit szeretne odavarázsolni. Lehet ez virágos vagy zöldséges, netán fűszeres kert. Alakíthat oda sziklakertet, de akár tündérkertet is berendezhet. Ha emeleten lakunk és van terasz, vagy erkély, akkor ezt ott is meg lehet valósítani. A kertészkedés annyira jó móka, hogy azt fogjuk észrevenni, hogy gyanús lett a nagy csend, és már szinte hiányozni fog a gyermek hangja, amikor megszólal a ház vagy lakás valamelyik sarkában: aaannnyaaa!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Jól jön egy kis segítség? 10 reményteljes gondolat a mentális tarsolyodba

Olykor-olykor ránk virradnak olyan napok, melyeket hála helyett inkább a fejünkre húzott paplan mozdulatával köszöntünk. Megtépázottnak, alulmotiváltnak és szellemi-fizikai erőtől fosztottnak érezzük magunkat. Szerencsére több jó hírünk is van ilyen helyzetek, amelyek kellő pszichikai munícióval látnak el bennünket ahhoz, hogy erőt merítsünk a „továbbiakhoz”.

Franciaországban egyre több a száz év feletti ember

Egyre több száz év feletti ember él Franciaországban, és megjelent egy új korcsoport, a "szuperszázasoké", amelybe azok tartoznak, aki 110 év felettiek - derül ki a francia Demográfiai Tanulmányok Nemzeti Intézetének (INED) egy szerdán közzétett tanulmányából.

A férfiak vagy nők barátsága tart tovább?

Fordíthatjuk tekintetünket a világ bármely részére, mindenhol meggyőződhetünk „az ember társas lény” örökigazságáról. Egymagában a teremtés koronájaként méltatott emberi lény gyenge, örökös célpontja a veszélynek, fenyegetettségnek. Ezért emberi kapcsolatok és együttműködések bázisára épülő társadalmat rendezett maga köré, melyben megosztotta a tevékenységeket, szorosabbra fűzte az ember-ember köteléket. Mindeközben észlelte, hogy bizonyos kapcsolattípusokért érdemes többet munkálkodni, azok minőségét folyamatosan növelni – leginkább a család, a rokonság, a partnerkapcsolat és a barátság tartozik ezek közé. Ez utóbbi kapcsolattípus kapcsán kérdésként merülhet fel, hogy vajon melyik nem képviselői képesek és készek hosszabb távú barátságok kialakítására és fenntartására?