Meleget a hidegben: a klasszikus korhelyleves
Szibériai hideg várható a héten, éppen ezért jó ha van otthon finom és tápláló leves, ami felmelegít délben vagy esténként. Ilyenkor télen nyugodtan jöhetnek az olyan nehezebb levesek is, mint például a jó öreg korhely leves. Ráadásul a szilveszteri maradék virslit is fel tudod benne használni, ami miatt még egy pirospontot érdemel ez a finomság.
Korhelyleves recept
Hozzávalók:
- 50 dkg savanyú káposzta
- 4 pár füstölt virsli
- 10 dkg füstölt szalonna
- 10 dkg bacon
- 2 db sárgarépa
- 2 db petrezselyemgyökér
- 1 db vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- só
- őrölt bors
- 2-3 db babérlevél
- köménymag
- Erős Pista (erős paprikakrém)
- 2 tk pirospaprika
- 2 dl tejföl
- 1 ek liszt
Elkészítése:
A füstölt szalonnát, a bacont, a vöröshagymát, és a fokhagymát vágjuk fel apró kockára. A petrezselyemgyökeret pucoljuk meg és ízlés szerint daraboljuk fel. A káposztát kicsit nyomkodjuk ki, hogy ne legyen túl savanyú, majd szintén vágjuk fel apróbbra.
Egy edénybe tegyük bele az apróra vágott füstölt szalonnát, majd kezdjük el zsírjára sütni. Amikor már kezd egy kis színt kapni, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, süssük pár percig, majd adjuk hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát.
Ezután adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket, a felkockázott bacont, és pároljuk pár percig, majd szórjuk meg a pirospaprikával, keverjük alaposan össze, és adjuk hozzá a savanyú káposztát is.
Ezután öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, majd sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg ízlés szerint köménymaggal, és adjuk hozzá a babérlevelet, ízlés szerint erős paprikakrémet, majd főzzük puhára a káposztát és a zöldségeket.
Amikor a zöldségek és a káposzta puhára főttek, adjuk hozzá a felkarikázott virslit is.
A tejfölt keverjük simára a liszttel és egy merőkanál levessel, majd állandó keverés mellett, csorgassuk a leveshez. Ezután főzzük még pár percig, majd tálalásig tartsuk melegen.
Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint tálaláskor még egy kevés ecettel is savanyíthatjuk a levest.
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu