Mélyhűtő kisokos- mit, hogyan, mennyi ideig fagyaszthatunk? 2.rész
Nincs mindig időd friss ételeket készíteni vacsorára? Időnként ellenállhatatlan vágyat érzel a szezonon kívüli termékek iránt, vagy nem volt időd vásárolni?
Folytatjuk előző cikkünket, amelyben már sok élelmiszerről kiderült, hogy hogyan, mennyi ideig tehetjük őket jégre. Most álljon itt még számos finom étel, amit a fagyasztóba rakhatsz.
Vaj:
Már majdnem lejárt, de még ki sem nyitottuk? Nincs ok az aggodalomra! Az eredeti csomagolással együtt tegyük hűtőtasakba. A natúr vajat legfeljebb 6 hónapig lehet eltartani; a sós vaj maximum 3 hónapig bírja a mélyhűtőben, míg az ízesített legfeljebb 1 hónapig áll el.
Sajtok:
Fagyasszuk őket 200 g-os darabokban, alumíniumfóliába vagy élelmiszer-fóliába csomagolva, hűtőtasakba helyezve. A reszelt sajtot közvetlenül a fagyasztásra alkalmas zacskóba helyezhetjük. Itt is fontos szabály, hogy mielőtt a fagyasztóba tennénk a sajtokat, zárjuk le és címkézzük fel a zacskót. A kiolvasztáshoz hagyjuk a csomagot egy éjszakán át a hűtőszekrényben, majd rövid időn belül fogyasszuk el a benne lévő sajtot. Legfeljebb 3-6 hónap az eltarthatóságuk. A tejszínes sajtok nem alkalmasak fagyasztásra, elveszíthetik az állagukat.
Tej:
Mivel fagyasztása a térfogat növekedését vonja maga után, öntsük légmentesen lezárt edényekbe, és hagyjunk kb. 2,5 cm helyet a kiöntött tej és a fedél között. Így 1-3 hónapig eltartható.
Burgonya:
A nyers burgonyát nem szabad hűtőszekrényben tartani. Azonban, ha fagyasztani szeretnénk, akkor jól mossuk és hámozzuk meg a krumplit, forraljuk 5 percig, majd hagyjuk kihűlni. Alaposan szárítsuk meg, és fagyasszuk le a megfelelő címkével ellátott speciális tasakokban. A sült burgonya, burgonyapüré is bekerülhet a fagyasztóba. Legfeljebb 12 hónapig tarthatók el.
Tojás:
Fagyasztható, de héj nélkül: a folyékony belső rész a fagyasztás során kitágul, és a héj felrobbanását okozhatja, akárcsak egy üveg bor a fagyasztóban. A fagyasztás legjobb módja, ha a sárgáját elválasztjuk a fehérjétől, és két különálló, hermetikusan lezárt edénybe helyezzük, így készen állnak a krémek, habok főzésére. A másik módszer az, hogy a sárgáját és a tojásfehérjét addig keverjük, amíg homogén elegyet nem kapunk, majd ezt fagyasztótartályba öntjük, amelyre feltétlen írjuk rá a fagyasztóba kerülés dátumát és a tojások mennyiségét. Kiválóan fogyasztható, ha hirtelen omlettre vagy rántottára fájna a fogunk. A tojásokat felolvasztás után főzve és azonnal fel kell használni. Maximum egy évig tároljuk őket.
Bor:
Gyakran előfordul, hogy a bor vacsora után megmarad. Minek kiönteni, ha a jégkockatartóban le is fagyaszthatjuk az ízes nedűt, amely számos fogás elkészítésénél is kapóra jöhet.
Cikkünk első részét itt olvashatod el>>
Szerző: K.V.
Forrás: salepepe.it