2018.09.12. 07:47:48 13419 373

Mentes-pite nemcsak allergiásoknak
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Biztosan neked is van legalább egy olyan ismerősöd vagy családtagod, aki glutén és/vagy laktózallergiás, esetleg érzékeny ezekre a tápanyagokra. Eltaláltuk? Ez a helyzet felettébb megnehezítheti a készülődést egy-egy vendégségre, de lehet, hogy a mindennapokat is. Még szerencse, hogy egyre több „mentes” receptet találni!

Szilva | Fotó: morguefile.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szilva | Fotó: morguefile.com

Ezt a süteményt pedig az is szívesen fogja fogyasztani, aki nem ételallergiás. A cukorhelyettesítő eritrit miatt cukorbetegek és diétázók is fogyaszthatják.

Glutén- és laktózmentes szilváspite kókusszal

Hozzávalók 20x30 cm-es tepsihez:

  • 6 dkg kukoricaliszt (gluténmentes)
  • 6 dkg kukoricadara
  • 10 dkg eritrit
  • 1 tk vaníliaaroma
  • 1/2 cs sütőpor
  • 10 dkg darált dió
  • 6 dkg kókuszreszelék
  • 1 kk őrölt kardamom
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 1 csipet só
  • 3 db tojás (nagy)
  • 2 dl kókusztej (konzerv)
  • 1 dl víz
  • 10-12 db szilva

Egy tálba tegyük bele a kukoricalisztet, a kukoricadarát, a darált diót, a kókuszreszeléket, az eritritet, a kardamomot, a sütőport, a csipetnyi sót, a reszelt citromhéjat, majd keverjük alaposan össze.

Egy másik tálba üssük bele az egész tojásokat és kézi habverővel keverjük össze, majd keverjük hozzá a kókusztejet, a vaníliaaromát, a vizet, és a citromlevet.

Ezután öntsük hozzá a száraz hozzávalókhoz, és keverőkanállal alaposan keverjük össze. (egy lágyabb masszát fogunk kapni)

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen öntsük bele a masszát.

A szilvát mossuk meg, magozzuk ki, vágjuk fel ízlés szerinti darabokra, majd szórjuk a tepsiben lévő tésztára. (Én nagyobb darabokra vágtam fel.)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 45 percig, tűpróbáig. (Én légkeverésnél 170 fokon sütöttem, 40 percig.)

A sütőből kivéve, hagyjuk pár percig a tepsiben hűlni, majd a sütőpapírral együtt, emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porrá őrölt eritrittel, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. Szilva helyett ízlés szerint megszórhatjuk pl. nektarinnal, szőlővel, vagy éppen almával is.

Forrás: gizi-receptjei.blogspot.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Toszkán hangulat a tányéron – Pappa al pomodoro, az olasz parasztkonyha gyöngyszeme

Kevés nemzet tud olyan szenvedéllyel főzni, mint az olaszok – és talán még kevesebb képes ennyire egyszerű alapanyagokból valódi gasztronómiai élményt varázsolni. A pappa al pomodoro, vagyis a paradicsomos kenyérleves tipikus toszkán fogás, melyet generációk óta készítenek a régióban, főként a nyári hónapokban, amikor a paradicsom a legédesebb és a legzamatosabb.

Így eddzük az akaraterőnket

Az emberek egyik legbecsesebb tulajdonságai közé sorolható akaraterő azzal vértezi fel „birtoklóját”, hogy tudatosan, elszántan érvényesíteni tudja mindazt, amit célul tűzött ki maga elé. Szívósság ez, csodálatra méltó eltökéltség, ami különösen a megpróbáltatásokkal bőségesen telezsúfolt időkben teszi követendővé azokat, akik ebben jeleskednek. Gyakorlása nem más, mint az önfegyelem, az önuralom erkölcsi magasságokba emelése, kiegészülve az önismeret tántoríthatatlanságával.

Tudjuk, mégsem tesszük? Egészségre törekvés kis lépésekben

A Leideni Egyetem kutatói szerint manapság igencsak erőteljes akadályokba ütközik mindenki, aki egészségesebben akar élni. Marieke Adriaanse, a Leideni Egyetem Orvosi Központjának professzora, mindezt azzal egészíti ki, hogy a tudományos előrevetítések szerint 2060-ra szükségessé válik, hogy minden harmadik ember az egészségügyben helyezkedjen el. Éppen ezért már ma arra kell törekednünk, hogy a megelőzést helyezzük előtérbe, ha az egészséges életmód mellett döntünk.