Mézes-kurkumás pasztából erőt és egészséget adó csodaital!
Van, aki kurkumás latténak nevezi, bár a kávéhoz semmi köze, eredeti nevén pedig Golden Milk-re hallgat, azaz arany tejre. Ez a manapság trendi ital bizony nemcsak a divatossága miatt hódít, hanem az egészségre gyakorolt pazar hatása miatt is. Ugyanis hozzávalói révén képes megelőzni a náthát, támogatni az immunrendszert és még fel is frissít.
Egyébként is imádom a mézes tejet, ez az extra fűszeres változat pedig nagyon tuti, és a benne levő fűszerek gondoskodnak róla, hogy felmelegítsen a hidegben, oldja a letapadt nyákot, felpezsdítsen és úgy összességében energetizáljon. Ráadásul a fő fűszer, a benne található kurkuma az, ami igazán ütőssé varázsolja ezt a kombinációt.
Egy kis ismétlés, mire is jó a kurkuma?
Először is fantasztikus gyulladáscsökkentő, gyulladásgátló. Jó hatással van az emésztésre és a gyomorproblémákra is, sőt, a koleszterinszint beállításában is segíthet. Ízületi problémákra, ízületi gyulladásra is enyhülést hozhat. Mézzel együtt a torokgyulladás, köhögés és láz ellen is beválhat.
Még többet itt olvashatsz a kurkumáról>>
Hogyan készítsd el a meleg, kurkumás itókát, a golden milket?
Az alap paszta:
- 4 dkg méz
- 2 púpos teáskanál őrölt kurkuma
- 2 csipet frissen őrölt bors
- 1 késhegynyi cayenne bors
Az italhoz kell még: - 4 dl meleg tej (vagy mandulatej)
Keverd ki a mézet a fűszerekkel egy tálban. Ehhez egy habverő jól fog jönni. Ez a mennyiség két csészényi golden milkhez lehet elég, ezért oszd kétfelé, majd önts rá 2-2 dl meleg tejet, de ne legyen forró. Fogyaszd egészséggel! Jó kis izzasztó.
A pasztát előre elkészítheted nagyobb mennyiségben is, és csatos üvegben tárolhatod, egészen sokáig eláll. Egy adag italhoz egy evőkanálnyi kurkumás fűszeres méz és 2 dl tej vagy valamilyen magtej (mandulatej) kell. Próbáld ki nyugodtan, finomabb mint gondolnád, pláne, ha kedveled a keleti, fűszeres dolgokat!
A receptet a Chili és vanilia gasztroblog útmutatásai alapján készítettük el.