Mi legyen a fügével? A legjobb füge receptek egy helyen!
Nagyon szerencsés vagy, ha terem a kertedben füge, hiszen a bolti aprócska fügéknek manapság igen magas a darab ára – ráadásul többnyire nem is hazai termés. Ha viszont több terem, mint ami elfogy otthon nyersen, érdemes receptek után nézned, nehogy kárba vesszen a termés. A legjobb receptekkel segítünk…!
Nyersen is nagyon finom – bár állaga miatt nem mindenki van oda érte. Mégis érdemes összegyűjtenünk a kertünkben termett fügét, hiszen nagyon finom dolgokat alkothatunk belőlük, az aszalványon túl is! Például fügelekvárt vagy akár fügés pitét is. Ki tudja, talán így a család azon tagjai is megszeretik majd, akik eddig nem ették szívesen!
Fügelekvár
Szükség lesz hozzá:
fügére kilogrammonként 350 gramm cukorra kilogrammonként egy citromra
Mossuk meg alaposan a fügéket és vágjuk le a szárukat. Daraboljuk cikkekre, majd adjuk hozzá a meghámozott, felszeletelt citromot is. Enyhén turmixoljuk át botmixerrel, majd kezdjük főzni. Mikor kezd felforrni, adjuk hozzá a cukrot is és főzzük tovább sűrűsödésig. Töltsük forrón steril üvegekbe, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni!
Fügés-karamellás frangipane
A francia süti elkészítéséhez kell:
- 220 g liszt
- 100 g vaj
- csipet só
- 2 g porcukor
- fél (bio) citrom reszelt héja
- 1 tojás
- 1 ek. hideg víz
A karamellhez:
- 60 g kristálycukor
- 30 g vaj
- 80 ml habtejszín
- csipet só
A töltelékhez:
- 70 g pörkölt, darált mandula
- 10 dkg vaj
- 4 dkg cukor
- 1 tojás
- 1 tojás
- 1 ek. liszt
- fél kg füge
Kezdjük a tésztával. A lisztet a vajjal, porcukorral, a citrom lereszelt héjával és egy csipet sóval elmorzsoljuk, majd hozzá dolgozzuk a tojást és egy kis hideg vizet. Ha homogén tésztává gyúrtuk, hagyjuk a hűtőben pihenni fél órát. Ezalatt elkészítjük a karamellt: vízgőz fölött, vagy vastag aljú edényben karamellizáljuk a cukrot, ha minden kristály elolvadt, hozzákeverjük a vajat, majd a tejszínt és a sót is. Ha összeforraltad, tedd félre kihűlni. Verjük habosra a vajat a töltelékhez szánt cukorral, ezután adjuk hozzá a tojást és keverjük teljesen egységes állagra. Adjuk hozzá a darált mandulát is, majd forgassuk bele a lisztet. Eddigre a tészta is tökéletes állagú, nyújtsuk ki, majd tegyük sütőpapírral bélelt 25 cm-es piteformába, úgy, hogy a széleken is legyen tészta, legalább 4-5 centiméter magasságig. Súlyozzuk le a piténk közepét (például sütőpapírra szórt lencsével) és süssük a tésztát 180 fokon 20 percen át. A nehezéket az idő felénél eltávolíthatjuk belőle. Keverjük a mandulás krémet a karamellel össze, töltsük a tésztába és pakoljuk meg félbe vágott fügékkel. Szórjuk meg a tetejét mandulaszeletekkel, és süssük együtt bő fél órán át 180 Celsius fokon.
Fügés puszedli
Kelleni fog hozzá:
- 6 db füge
- 6 dkg mazsola
- 2 egész tojás és 1 tojássárgája
- 15 dkg porcukor
- 10 dkg darált dió
- 15 dkg darált mandula
- 3 evőkanál liszt
- baracklekvár
Alapos mosás után kockázd fel a fügét, majd botmixerrel vagy aprítógépben a mazsolával együtt pépesítsd. A két egész tojást a tojássárgával és a porcukorral keverd habosra, tedd hozzá a fügés pépet, a diót és a mandulát. Keverd el benne a lisztet is és hagyd pihenni mélyhűtőben 2 órán át. Ezt követően formálj belőle kis golyókat (nedves kézzel kevésbé fog ragadni), majd tepsibe helyezve kicsit nyomd be a közepüket. 170 fokon süsd aranybarnára és ha elkészült kanalazz egy-egy adag baracklekvárt a puszedlik közepére.