2014.10.06. 14:48:25 7858 59

Mi történik az elbocsátás után?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy a munkaviszonyát felmondják, s mint derült égből a villámcsapás aláíratnak vele egy papírt. Az átlag ember nem biztos, hogy tisztában van vele, hogy milyen juttatásokra számíthat, illetve hogy a közös megegyezés nem biztos, hogy mindig előnyös. A cikkben tájékozódhatsz a lehetséges forgatókönyvekről, a jogaidról és a juttatásokról is.

Elbocsátás, felmondás | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Elbocsátás, felmondás | Fotó: 123rf.com

A munkaviszony megszüntetésének több esete is van a hatályos törvény értelmében. Eszerint a felek közös akarattal is rendezheti a jogviszony megszüntetését, de lehetőség van arra is, hogy bármelyik fél egyoldalú nyilatkozatával megszüntesse. Ez utóbbi vagy azonnali hatályú felmondás, vagy felmondás útján eszközölhető.

Sok esetben előfordul, hogy a munkavállalót váratlanul éri, hogy a munkáltatója meg kívánja szüntetni a közöttük fennálló jogviszonyt. Tipikus eset, hogy ilyenkor a munkáltatói jogok gyakorlója kész helyzet elé állítja a munkavállalót, azaz vagy aláírja a közös megegyezést, vagy átveszi a munkáltatói felmondást. Ilyenkor merülhet fel az a dilemma a munkavállalóban, hogy melyik kedvezőbb a számára.

Erre az esetre az az általános tanács adható, hogy érdemes számba venni, hogy mi az a juttatás, mely a munkáltatói felmondás esetén jár a munkavállaló számára. Ez a kiindulási alap. Munkáltatói felmondás esetén, amennyiben a munkavállaló már több mint 3 éve munkaviszonyban van, jár számára a végkielégítés. Ez alól csak a nyugdíjas korúak, és azok a munkavállalók kivételek, akiknek a munkaviszonyát a munkáltató megalapozottan, a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartása vagy a nem egészségi okkal összefüggő képessége miatt mondja fel. A végkielégítés mértéke az érintett munkaviszonyban eltöltött évekkel arányos mértékben nő. Ilyenkor érdemes azt is megnézni, hogy amennyiben van hatályos kollektív szerződés, az milyen mértékű végkielégítésről rendelkezik.

Munkáltatói felmondás esetén a felmondási idő legalább 30 nap a törvény rendelkezése alapján. A felmondási idő legkorábban a felmondás közlését követő napon kezdődik. Ezért is fontos, hogy a munkavállaló tisztában legyen azzal, hogy számára mikor adták át a felmondást. Itt is igaz az a szabály, hogy a munkában eltöltött évekkel arányos mértékben növekszik a felmondási idő. Így például egy 5 éve a munkáltatónál dolgozó munkavállalót már plusz 15 nap felmondási idő illet meg, azaz összesen 45 nap. A munkáltató a felmondási idő legalább fele időtartama alól köteles felmenteni a munkavállalót a munkavégzési kötelezettség alól.

Tipikusan ilyenkor adják ki a még ki nem vett, de arányosan járó szabadságot is a munkavállaló számára. Fontos szabály, hogy amennyiben a munkavállaló él a felmondás jogával, úgy a felmondási idő csak 30 nap, tehát nem növekszik a fentiek szerint. Természetesen egyedi megállapodás ettől eltérő hosszabb felmondási időt is megállapíthat. A munkáltató ugyanakkor nem köteles a munkavállalót menetesíteni a munkavégzési kötelezettsége alól sem. A munkavállalót egyebekben távolléti díj illeti meg a felmondási idő alatt, akkor is, ha mentesíti őt a munkáltató a munkavégzés alól.

Mindezeket azért fontos tudni és ismerni, mert a felek közös megegyezése esetében - ha arról a megállapodásban külön nem rendelkeznek - nem járnak a fenti juttatások, vagy a felmondási idő. Ha azonban a felek azokat a megállapodásba belefoglalják, akkor az a továbbiakban kikényszeríthető. Ha nem, akkor a munkavállaló a későbbiek során igen csekély mértékben fogja tudni vitatni a közös megegyezéssel történő megszüntetés jogellenességét, vagy érvényesíteni az esetleges szóbeli megállapodás tartalmát. Még egy fontos különbség a két megszüntetési forma között.

Míg a munkáltatói felmondás jogellenessége tárgyában, a felmondás kézhezvételétől számított 30 napon belül munkaügyi pert kezdeményezhet a munkavállaló, addig a közös megegyezés esetében ezt - bár formailag lehetőség van rá - megalapozottan szinte nem fogja tudni eredményre vinni a munkavállaló. Ugyanis a közös megegyezés olyan, mintha a felek valóban egyező, közös akarattal, még hozzá az okiratban foglalt tartalommal szerették volna megszüntetni a munkaviszonyt. Ha később a munkavállaló arra hivatkozik, hogy ő ezt nem akarta, akkor neki kell bizonyítania, hogy a megszüntetés mégis jogellenes volt. Ez - néhány esetet kivéve - szinte lehetetlen. Így fontos, hogy a munkavállaló - amennyiben a körülmények ezt lehetővé teszik - minimum azokkal a feltételekkel írja alá a közös megegyezést, melyek a munkáltatói felmondás esetén számára járnának. És ez miért jó a munkáltatónak? Azért mert akkor biztos lehet benne, hogy nem tesz lépéseket vele szemben a munkavállaló, a munkaviszony esetleges jogellenes megszüntetése tárgyában.

dr. Burján Zsuzsanna

Forrás: DAS

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Készíts illatos banánkenyeret teljes kiőrlésű lisztből

Amellett, hogy ez a kenyér tele van rostokkal és tápanyagokkal, az egész konyhádat átitatja majd az édes banán és fahéj aromája, ami csak tovább fokozza az örömöt a sütés folyamatában. És ha még egy kis extra kihívást keresel, akkor szórj bele néhány dió vagy mogyoró darabot a tésztába, hogy még izgalmasabb legyen az élmény!

Ezek a feng-shui praktikák neked is jól jöhetnek

Mindannyian örömünket leljük egy jó energiákkal teli légkörben. Az ilyen helyekre belépve kellemesen érezzük magunkat. Van néhány – az ősi kínai hagyományokból – ránk maradt feng-shui eljárás, amelyekkel nagyobb eséllyel tudunk pozitív környezetet kialakítani magunk körül. A szakemberek szerint ezekkel a praktikákkal kiküszöbölhetővé válhat a kimerültségérzés, jó irányba terelhető a gondolkodás- és viselkedésmód. A feng-shui egy eszköz, amellyel harmonikusabbá tehetjük az életterünket.

Lehet, hogy a te szakmádra sem lesz hamarosan szükség?

Főburdos, pedlér, szalonos, gyékénykötő, gyertyamártó, lámpagyújtó, kopogtató, drótos, kisbíró – csupán néhány azon régmúlt foglalkozások közül, melyek manapság nem lennének életképesek. Arra viszont már kevésbé gondolunk, hogy napjainkban is léteznek olyan szakmák, amelyek néhány évtized múlva olyan avíttá és elfeledetté válnak, mint az előbb említett foglalkozási elődök. Megnézzük, hogy milyen „kihalófélben” lévő munkatípusokról lehet szó?