2021.09.22. 12:15:00 6405 225

Mi vár ránk a növényi fehérjén túl? Rovarok, mint alternatív fehérjeforrások
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mi az? Változatosabbá teheti az étrendünket, hozzájárulhat a táplálkozás- és élelmiszerbiztonsághoz és jóval alacsonyabb ökológiai lábnyommal rendelkezik mint egyéb fehérjeforrások. Szabad a gazda? Rovar, mint élelmiszer!

Ehető rovarok és garnéla - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ehető rovarok és garnéla

Néhány országban generációk óta hagyományos gyakorlat a rovarfogyasztás, amit más kultúrák elborzadva fogadnak. Az ehető rovarok élelmezésbe történő szélesebb körű bevezetése azonban olyan potenciális előnyökkel járhat, ami miatt megérheti legyőzni a viszolygásunkat. Mint alternatív táplálkozási források, a rovarok meglepően táplálóak, emellett a javukra szól az is, hogy környezeti fenntarthatóság szempontjából is hasznos lehet kereskedelmi “termelésük”.

A rovarokból készült húspogácsának már csak a gondolatától is kiver a víz, míg más rovarok köpetét elfogyasztod? Jól érted, most a mézről van szó, ami gyakorlatilag méhköpet.
Az európai embereket a megfigyelések szerint a látvány ijeszti el leginkább, ezért olyan termékeket próbálnak majd piacra dobni, ahol a csápok, szárnyak és ízelt lábak kevésbé felismerhetők.

A rovarfogyasztás emberi egészségre gyakorolt lehetséges előnyei

A rovarokban minden fehérje-előállításhoz szükséges elem gazdagon megtalálható! 100 gr ehető rovar 77 gr fehérjét tartalmaz. Vizsgálatok szerint magas a B12-vitamin tartalmuk, az esszenciális aminosavak mellett pedig vas, rost és cinkforrások is. A jövőbeni kutatások célja az a gyanú lesz, miszerint rovarfogyasztással potenciálisan csökkenthető bizonyos krónikus betegségek (pl. cukorbetegség, szív- és érrendszeri problémák) kialakulásának kockázata.

Hosszú még az út...

Az átfogó biológiai, kémiai és fizikai élelmiszerbiztonsági vizsgálatok nélkülözhetetlensége mellett a potenciális allergiás kockázatot szintén felismerték a téma kutatói. Ezek miatt természetesen további vizsgálatokra és kockázatbecslésekre lesz szükség a gyakorlatba történő beültetést megelőzően.

Az ágazat számára kihívást okozhat a fogyasztói társadalom fogadtatása, azonban ezen felül azzal is számolnia kell, hogy időbe telhet amíg a különböző rovarfajoknak megfelelő termelési és feldolgozási módszereket kifejlesszék. Ráadásul az iparágat érintő szabályozási keretek sincsenek még kidolgozva; azonban ez tűnik a legkisebb akadálynak, mivel a piaci szereplők felettébb érdekeltek ennek előmozdításában.

Forrás: www.fao.org

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.