Miért fogyassz csírákat és miért ne?
A különböző csírák ideális vitamin- és ásványi anyag források lehetnek a téli időszakban. Dúsíthatjuk vele a salátánkat, feldobhatjuk a szendvicsünket és gusztusos dekorációt is készíthetünk belőlük. A boltokban rengeteg különböző fajta csírához hozzájuthatunk, amelyek nemcsak kinézetükben, hanem ízvilágukban és az egészségre gyakorolt hatásukban is különbözhetnek egymástól.
Ha saját otthonodban szeretnél csíráztatni, akkor csakis erre a célra alkalmas magokat vásárolj bio- vagy reform boltokban. Ennek a cikknek nem célja, hogy a csíráztatás művészetével megismertessen, csupán szeretnénk felhívni a figyelmet ezekre az elhanyagolt kis élőlényekre, amelyek koncentrált formában tartalmaznak minden vitamint, ásványi anyagot. Ezenkívül a bizonytalan vagy nem megbízható forrásból származó csírafogyasztás veszélyeire is szeretnénk felhívni a figyelmet.
Melyik csíra mire jó?
A legnépszerűbb csírák hatásai a teljesség igénye nélkül (összefoglalás a tudatosvasarlo.hu oldalról):
Búzacsíra
B-17 vitamintartalma pusztítja a rákos sejteket, a klorofill segíti a vér oxigénszállítását, tisztítja a májat, egyensúlyban tartja a vérnyomást, elősegíti a vércukor szinten tartását, növeli a radioaktív sugárzás elleni védelmet, segíti az emésztést. Gyulladásgátló, baktériumölő hatású, hurutoldó. Erősíti az idegrendszert, potencianövelő.
Hajdinacsíra
Magas a fehérjetartalma. Riboflavin- és rutintartalma serkenti az agyat és erősíti az érfalakat. Csírája főételként is felhasználható. Értékes adalék kenyér tésztájához.
Zab-, rozs-, búzacsíra
Magas a B- és E-vitamin tartalma. A B-vitamin elengedhetetlen az idegrendszer helyes működéséhez, az E-vitamin pedig a bőrt és a hajat táplálja.
Lencsecsíra
Jelentős a rosttartalma. Koleszterincsökkentő. Mézga- és pektintartalma miatt az étkezések után hirtelen fellépő vércukorszint-emelkedést jelentősen csökkenti, ezért alkalmas a cukorbetegek diétájának kiegészítésére. Jelentős a magnézium-, vas-, cink- és krómtartalma.
Szójababcsíra
Tartalmazza az összes nélkülözhetetlen aminosavat. Magas az E-vitamin, réz-, cink- és lecitintartalma.
Zöldborsócsíra
Természetes inzulinszabályzó, koleszterincsökkentő, vérnyomásszabályzó és szíverősítő. Rákblokkoló és rákmegelőző anyagokat tartalmaz. Jelentős vasforrás.
Fokhagymacsíra
A népi gyógyászatból ismert gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású, immunerősítő. Koleszterincsökkentő, antioxidáns hatású, fiatalító.
Hagymacsíra
Antibiotikus és méregtelenítő hatású, gyógyírt jelent a gyulladásokra, fekélyekre. Daganatgátló, csökkenti a koleszterinszintet, növeli a szervezet ellenálló képességét.
Mire ügyelj, ha csírát fogyasztasz?
A tudatosvasarlo.hu óvatosságra inti a csírafogyasztókat egy kanadai kutatásra hivatkozva, mely szerint a csírák a közepesen veszélyes növényi eredetű élelmiszerek közé tartoznak. Miért? A látszólag ártalmatlan kis növények előállítása során nemcsak az izgalmas csírák, hanem egyéb baktérium és más kórokozótörzsek is megtelepedhetnek, mivel a nedves, párás, meleg környezet, ami a csíráztatáshoz kell, a számukra is ideális. Nem kell Einsteinnek lenni, hogy belássuk ez a megállapítás helyénvaló. Ráadásul a termesztés és szállítás során akár Salmonella és E. colli baktériumokkal is szennyeződhetnek, amely lázat és gyomorproblémákat okozhat a fogyasztás után.
Egy-két jó tanács a fertőzések elkerülése érdekében a tudatosvasarlo.hu-ról:
- Nem ajánlott csírák fogyasztása gyermekeknek, időseknek, terhes nőknek és legyengült immunrendszerrel sem.
- Csak hűtött terméket vásároljunk meg, kellemetlen szagú csírát ne fogyasszunk el.
- Ne érintkezzünk puszta kézzel a csírával, amit dobozból veszünk ki (csipesz és gumikesztyű használata javasolt)
- Étteremben ne együk meg a dekorációnak használt csírákat.
Forrás: tudatosvasarlo.hu