2021.01.19. 16:24:09 10637 280

Miért használjunk illóolajokat?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A téli időszakban különösen jellemző, hogy illóolajokat használunk, hiszen többet vagyunk otthon, és kevesebbet a friss levegőn (pláne mostanában), otthonunkban pedig szeretjük, ha jó illat van. Azt azonban érdemes tudni, hogy az illóolajoknak sokkal nagyobb szerepe is lehet az életünkben, mint csupán a jó illat forrása.

Illóolaj - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Illóolaj

Az olajokat általában párologtatni szoktuk, és a legtöbbször az illat alapján választunk. Azonban az olajoknak (ahogyan a növényeknek is, amelyekből kivonják őket) hatásuk van a szervezetünkre. Az orrnyálkahártyán felszívódva az agy limbikus rendszerébe jutnak, amely az érzelmekért felelős. Így az illóolajok hatással vannak pillanatnyi érzelmeinkre is, nyugtatnak, vagy épp feldobnak, energiát adnak, akár még a boldogságérzetet is elősegíthetik. Ezért jó, ha tudod, hogy az adott olaj milyen hatást fog kiváltani a szervezetedben, és ezt is figyelembe veszed a választáskor. A levendula például köztudottan nyugtató hatású, de sokak számára álmosító, így nappal, munkahelyi stressz kezelésére nem biztos, hogy a legjobb megoldás. A citrusos olajok általában felfrissítenek, feldobják a hangulatot, viszont este, főleg gyerekek mellett, nem feltétlenül ajánlott a párologtatásuk.

Sokan nem tudják, hogy az illóolajokat nem csak párologtatva, de helyileg kenve is lehet használni, hiszen belőlük a bőrön keresztül még több molekula képes felszívódni a szervezetbe, mint párologtatással. Így tudjuk maximálisan kihasználni az illóolajok jótékony hatását. Számtalan esetben használhatjuk őket, például fejfájás esetén fájdalomcsillapításra, bőrirritáció vagy horzsolások, akár alvásproblémák esetén is. Gyakorlatilag mindenféle problémára létezik olyan gyógynövény és így illóolaj, amelyet évezredek óta használnak természetes gyógymódként.

Nagyon figyelj arra azonban, hogy valójában nem minden olaj alkalmas bármilyen használatra. A bioboltokban, patikákban kapható pár száz forintos olajok általában mesterséges összetevőket tartalmaznak, amelyeket párologtatva (főleg, ha mécsest használsz, ami még fel is melegíti az olajat) káros összetevők kerülnek a levegőbe. Lehet, hogy az illatuk finom (legalábbis, amíg nem érezted meg a valódi, 100%-os illóolajok illatát, addig finomnak érezheted), azonban sajnos ártalmasak lehetnek az egészségedre. Különösen igaz ez külső használat esetén: mindig nagyon figyelj, hogy mivel kened a bőröd, hiszen minden, ami a bőröddel érintkezik, felszívódik a szervezetedbe. A legjobb, ha CPTG minősítéssel rendelkező olajokat használsz, ebben az esetben garantált, hogy nem csak a szobában lesz jó illat, de az egészségednek is hasznára válik az illóolajok használata.

További információ az illóolajokról:

Essentials By Julie | Facebook

Harsányi Júlia (@essentialsbyjulie) • Instagram-fényképek és -videók

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...