2014.04.23. 08:00:00 7291 26

Mit adhat Neked a futás?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A futás kondíciót és kitartást ad – ez az alap. Ezenkívül segít a zsírégetésben, így a fogyásban is, szép izmokat formál és fiatalon tart. De még ennél is többet tehet érted! Erősíti a kardiovaszkuláris rendszert valamint a tüdőt. Serkenti a vérkeringést, így hozzájárulhat a szervezet tisztulásához. Oldja a feszültséget és felvidít, szinte felszabadít. A hosszútávfutás során fogékonyabbá válhatsz a téged érő ingerekre, és segíthet a problémamegoldásban is, mivel ellazít. Kedvet kaptál? Segítünk!

Futás a szabadban - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Futás a szabadban

Hogyan kezdd el?

A kulcsszó: fokozatosság. Ne akarj rögtön félmaratont futni. Ha nagyon rég mozogtál, akkor kezd néhány száz méter kocogással. Mindenképpen a bemelegítés legyen az első, hogy elkerüld a sérüléseket, húzódásokat. Ez lehet az általános iskolai tornaórákról ismert nyújtó gyakorlat és hosszabb, tempós séta is. Nagyon fontos a karmunka, így futás előtt melegítsd be a felsőtested is. Lassú kocogással kezdj és fokozatosan emeld a sebességet. Ha teheted, salakos vagy gumi futópályán fuss, esetleg földúton, mert az kevésbé terheli az ízületeket. A futópad is jó megoldás lehet, de a szabadban végzett edzés sokkal üdítőbb a tiszta levegő miatt és kevésbé monoton. Fontos, hogy olyan cipőd legyen, amelynek elég vastag és puha a talpa, valamint megfelelően tartja a sarkat. A legjobb, ha szakember segít a kiválasztásában és kb. 500 km után le kell cserélni a futócipőt. Mikor végeztél az edzéssel, ne feledkezz meg a levezetésről és a nyújtásról, valamint a folyadékpótlásról.

Mennyit fuss?

Hetente 3-4 alkalom elegendő, hiszen az izmoknak is szüksége van a regenerálódásra. Ha fogyni szeretnél, akkor több mint fél órát kell futnod, mivel kb. 30-40 perc után indul be a zsírégetés a szervezetben.

Tippek a helyes futó technikához

  1. A talpad közepe érintse először a talajt. Ne csapd a sarkad a földhöz és ne lábujjhegyen fuss.
  2. A lábfejed előre nézzen és ne befelé vagy kifelé, így elkerülheted a sérüléseket.
  3. A kezedet próbáld a derekaddal egy vonalban tartani, úgy, hogy éppen érintse a törzsed. Ne szorítsd magadhoz, de ne is lógasd. Semmiképpen se pihentesd a mellkasodnak támasztva, mert attól a vállad és a nyakad is megfeszülhet, még fárasztóbbnak fogod érezni a kocogást. Nem kell, hogy erősen előre-hátra mozogjanak.
  4. Ne szorítsd ökölbe a tenyered, inkább tartsd úgy, mintha egy tojás lenne benne, amit nem akarsz összeroppantani.
  5. Ellenőrizd többször a tartásod. A legjobb, ha egyenes gerinccel, enyhén előretolt mellkassal futsz. Akkor se engedd el magad, ha fáradsz, tudatosítsd a helyes tartást.
  6. Nagyon ügyelj a légzésre, a legjobb, ha az orrodon és a szádon egyszerre veszel levegőt. A lihegés normális futás közben, az ütem a sebességgel együtt változik. Kocogás esetén általában két lépésen át belégzünk és két lépésig kilégzünk.

Mikor nem ajánlott a futás?

Nem ajánljuk a futást, ha súlyosabb gerinc- vagy térdproblémáid vannak. Jelentős túlsúllyal sem érdemes ezt a mozgásfajtát választani, mert nagyon megterheli az ízületeket és akár a belső szerveket is.

Étkezési tippek

Futás előtt másfél órával már csak valami könnyű ételt fogyassz! Egy banán például jó választás lehet, mivel magas az energiatartalma, de alacsony a zsír- és fehérjetartalma. Ekkor igyál kb. 4 dl tiszta, szénsavmentes vizet. Ha futsz, ez a folyadék a legjobb barátod és akár mozgás közben is fogyaszthatod. Sőt, ha sokat futsz 20 percenként jó, ha pótolod a folyadékveszteséget. Izotóniás sportitalt is fogyaszthatsz, ha legalább 1 órát futsz.

Háttér: about.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Sétára fel! – A gyaloglás 5+1 jótékony hatása

A séta az egyik legegyszerűbb, mégis legjótékonyabb tevékenység, amit egészségünk és lelkünk érdekében tehetünk. Nem igényel különleges felszerelést, edzőtermet vagy komoly erőfeszítést, mégis rengeteget adhat. Sétálhatsz egyedül, vagy bandukolhattok csoportban is, ha szeretitek a társaságot.

Ezért fontos tudni az elektrolitokról

Az elektrolitok a vérben, a vizeletben és a szövetekben fellelhető ásványi anyagok, amelyek elektromos töltéssel rendelkeznek, kulcsszerepet játszanak a szervezet megfelelő működése érdekében, egyensúlyozzák a pH alapszintjét, a sejtekhez szállítják a szükséges tápanyagokat, kiküszöbölik az anyagcsere köztes- és végtermékeit (a metabolitokat) a sejtekből. A legtöbb testi funkció akadálytalan működéséhez a víz nélkülözhetetlennek bizonyul, a szükséges utánpótlás során pedig a jobb felszívódást olyan ásványi anyagok segítik elő, mint például a kálium és a nátrium. Mit érdemes tudni az elektrolitokról?

Ezekkel a természetes módszerekkel látványosan megnövelheted az energiaszinted

Nem meglepő kijelentés, hogy a szervezet akadálytalan működéséhez, az életfolyamatok lebonyolításához energiára van szükség. Az energia építi, karbantartja és regenerálja a sejteket és szöveteket, támogatja a különféle funkciókat és tevékenységeket. Sűrűn halljuk, hogy „kimerültem”, hogy „több energiára lenne szükségem”.” Hogyan lehet ezen segíteni?