2019.12.24. 15:32:34 6890 243

Mit rejtenek magukban a karácsonyi színek? Rántsuk le a leplet!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A színeknek sok szempont szerint tulajdonítanak jelentőséget. Karácsony szempontjából vizsgálódva szintén megállapítható, hogy - főként északi és nyugati hagyományoktól származtathatóan - erőteljes szimbolikája van az egyes színeknek.

Karácsonyi asztalidísz - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Karácsonyi asztalidísz

Piros, fehér és zöld. Nemzetünk választott színei a 3 legismertebb karácsonyi színnel egyeznek meg, azonban szorosan ezek mellet az arany, az ezüst és bizony a kék is ott sorakozik. Miért pont ezek a színek kedveltek ennyire karácsonykor?

Piros

Vajon Szent Miklós püspöki köpenye, vagy a Jézus vérének ábrázolásaként használt bogyók miatt alakult ki használata? Valószínűleg mindkettő hatást gyakorolt a szokásra, de egyes kutatások szerint a bűnbeesés piros almája is kapcsolódhat ide.

Fehér

Béke és tisztaság. No meg a manapság úgy hiányolt hó színe is ez. Vallási hagyományokban járatos olvasóink pedig tudhatják, hogy a legtöbb egyházban is a fehér szín a karácsony színe, az ostyák/kenyér, azaz Krisztus teste jelképeként.

Zöld

Az örökzöld ágak reményt nyújtanak arra, hogy a tél nem tart örökké. A Biblia történetét bemutató karácsonyi színdarabokban is jelentős szerepet tölt be a zöld dekoráció, akárcsak a többnyire piros díszekkel ékesített fenyőfa.

Arany

A téli, sötét időszakban minden egyes napsütéses napnak hálát adhatunk. Emiatt is társítjuk a fény és a nap megfelelőjeként ezt a méltóságos színt. A vörös mellett a tűz színeként is emlegetik. Habár az ezüst is köthető ide, de meleg fénye mégiscsak az aranynak van.

Kék

A döntően inkább hideg színként megjelenő kék szín kissé kilóghat hangulatában a karácsony színei közül. Azonban, akiknek tetszenek ezen árnyalatok, azok egészen nyugodtan csempésszék bele az ünnepi időszakba is, mivel Jézus szülőanyját, Szűz Máriát jelképezi. A korábbi időkben a kék kelme drágább volt még az aranynál is, csak a közösség igazán fontos emberi engedhették meg maguknak. Karácsonykor pedig Mária előtt tisztelegtek vele.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...