2016.10.12. 16:59:16 13035 290

Mitől olyan boldogok a dánok? Próbáld ki a hygge életstílust
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Hallottál már a hygge életmódról? Ez a rendkívül szimpatikus, dán hozzáállás az élethez, ami abból áll, hogy a napunkat barátságosan, kényelmesen és kellemesen töltjük kedvesünk, családtagjaink és barátaink, szomszédaink társaságában lazulva, és olyan momentumokat élünk meg, amelyek minket boldoggá tesznek. Egy-két ötlet, hogy mindezt Te is megvalósíthasd!

Hygge - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hygge

A hygge (hüge) lényege, hogy a hétköznapokban is találjunk valami olyasmit, aminek örülni tudunk és megtölti az életünket örömmel, szeretettel, meghittséggel. Pihenjünk otthon, legyünk a barátainkkal, örüljünk az élet apró örömeinek a gyertyafénytől a könyvekig… A szó egyébként azt jelenti, hogy meghittség, tehát annyira nem egyedülálló a dolog a világon, mi is megélhetjük, átélhetjük. Ugyanakkor a dánok különös jelentőséget tulajdonítanak neki, és tudatosan törekszenek arra, hogy minél több ilyen pillanatuk legyen. Íme, néhány tipp, amivel Te is átveheted ezt a mentalitást.

1. A társas kapcsolatok boldoggá tesznek – ne zárkózz be!

Amikor a barátokkal, családtagokkal találkozol automatikusan mosolyra görbül a szád, észre vetted? Ne foszd meg magad ettől az élménytől, tölts velük minél több minőségi időt! Hívd meg őket magatokhoz, kerüljenek elő a társasjátékok, papa pálinkája vagy egy üveg jó minőségű bor, készíts nekik finomságokat és sztorizzatok hajnalig. Mikor volt ilyenre utoljára lehetőségetek?

2. Ücsörögj a kandalló előtt!

Ha van kandallód, akkor ne legyél rest használni. A sercegő fa, a tűz, a melegség olyan jó érzéssel fog eltölteni, amit talán csak az összes tipp együttes bedobásával tudnál überelni.

3. Törekedj az egyszerűségre!

Legyen szó a lakásod berendezéséről, vagy az ételkészítésről, az egyszerű utat válaszd, azt amelyik nem jár túl sok hűhóval… Így több időd marad az élet élvezetére, a pihenésre, a hyggere.

4. Gyújts gyertyát!

A lámpafény helyett gyertyafénynél szeretnek beszélgetni a dánok, ezzel még meghittebbé varázsolják az együttléteket. Maximálisan egyet értünk velük! Azt még tudnod kell, hogy a mesterséges dolgokat nem kedvelik, így az illatosított gyertyák helyett inkább a méhviaszt részesítsed előnyben, ha valódi hygge-követővé akarsz válni.

5. Egy csipet természet a lakásban!

Nemcsak arra gondolunk, hogy – például ilyenkor ősszel – szedj terméseket, és dekoráld ezzel a lakást. A dánok ennél sokkal többet szeretnének betalicskázni az otthonukba: fa gerendák, hajópadló, pucolatlan terméskő falak, faragott faasztalok stb. Ja, és ott van még a tűzifa a kandalló mellett. Ha már az időjárás nem mindig engedi, hogy kint tartózkodjunk, legyen egy nagy adag természetesség az otthonunkban.

6. Igyál forrócsokit!

Forró csokiForró csoki

Olyan igazi, lassan főzött, házi készítésű forró csokit, amit természetesen a barátok társaságában a kandalló előtt fogyasztasz el.

7. Ne mondj nemet a kényeztetésre!

Egy kis hedonista hozzáállás az élethez még senkit sem bántott. Ne legyen bűntudatod, ha sütit vagy tésztát eszel, esetleg elfogyasztasz egy kis alkoholt, ez is hozzátartozik a hygge-hez, és mi teljesen egyetértünk vele.

8. Járj egyet a természetben!

Amikor az időjárás engedi, irány az erdő, a közeli hegyvidék vagy folyópart stb. A hygge ugyanis nemcsak azt jelenti, hogy gubózzunk be a meleg szobába, hanem azt, hogy tartsunk egyensúlyt az életünkben, és ehhez bizony az is hozzátartozik, hogy feltöltődünk a természetben. Utána jöhet a melegedés a kandallónál! ;)

9. Olvass!

Jó társaságunk úgyis lehet, ha tulajdonképpen egyedül vagyunk otthon. Egy klasszikus könyv éppen megfelel, ne felejts el odakészíteni magadnak egy adag forró csokit, süteményt, és természetesen mindezt egy pihe-puha takaró alól élvezd.

10. Kapcsold ki a telefont!

Ha eleged van a rohanásból, az állandó telefonhívásokból, akkor számodra a hygge jelenthet megoldást. Nehéz úgy elmerülni a fenti tevékenységekben, ha folyton megzavarnak telefonon, tehát kapcsold ki, és élj a pillanatnak! :)

Forrás: goodhousekeeping.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...