2024.09.22. 12:34:32 4845 190

Mivel ösztönözhetjük gyermekeinket hatékonyan a tanulásra?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Minden szülő vágya, hogy hatékony motivációs eszközökkel kellőképpen felvértezetten támogassa gyermekét a fejlődésben. Noha a minket körülvevő világ megismerésére irányuló indíttatás már egészen kicsi korban elkezdődik, ez a fajta természetes kíváncsiság időközben felerősödhet vagy veszíthet lendületéből, a különféle tapasztalatok és ingerek hatására.

Tanulás utáni mókázás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tanulás utáni mókázás

Szerencsére a kutatások számos olyan megközelítést tárnak elénk, amelyekkel megvalósítható lehet a tanulás elősegítése és a legkevésbé sem utolsó sorban a pozitív motiváció.

A Harvard kutatói szerint, amikor a szülő a gyermeke fejlődésére összpontosít, minden esetben helyezze előtérbe a társas interakciót. Ma, a digitális korban olyan oktatást segítő alkalmazások is léteznek, amelyek akár már hat hónapos kortól is használhatóak. Azonban a tudósok szerint nincs olyan alkalmazás, bármilyen korszerű is legyen, ami olyan hatékony, mint a természetes interakciók. Egy tanulmány arra mutat rá, hogy a csecsemők a nyelv elemeit a legeredményesebben a szemtől szembeni tanulás során tanulják meg.

Fontos megjegyezni, hogy amennyiben célunk a gyermekeink tanulmányi eredményeinek ösztönzése, úgy a tanulást semmiképpen se korlátozzuk az osztályterem falai közé – természetesen itt is elsajátítanak olyan készségeket, melyek mind szociális, mind pedig intellektuális növekedésük érdekében kulcsfontosságúak. Biztosítsuk számukra a felfedezés felemelő élményét, nyissuk meg előttük az ötletek dúsgazdag tárházát.

Lássunk néhány tippet

Az olvasás fontosságáról nem lehet eleget beszélni. Ehhez megtehetjük azt, hogy családi olvasóklubot hozunk létre. Egy papírra mindenki feljegyzi az általa elolvasásra szánt könyvek címét, amiből havonta közösen kisorsolható a soron következő elolvasandó, aminek az élményeit közösen megbeszélhetjük egy délutáni forrócsokizás során. Legyen a családnak saját könyvtára, olvasókuckója.

Bátorítsuk gyermekeinket, hogy fejtsék ki a véleményüket, adjanak hangot a nézeteiknek, gondolataiknak, ötleteiknek, terveiknek és vágyaiknak. Kérjük ki a véleményüket különféle dolgokról, szélesítsük az érdeklődési körüket.

Figyeljük meg, hogy a gyermekünkhöz melyik tanulási stílus illeszkedik a legjobban (pl. vizuális, hallás utáni).

Időnként kerítsünk sort fejtörők, rejtvények megoldására, ezzel is támogatva a fejlődésüket, kreatív- és problémamegoldó készségeiket.

Mindig szánjunk időt az ismétlésre.

Erősítsük a kommunikációjukat – segítsünk nekik, hogy beszélgetéseik, fogalmazásaik, előadásaik során legyenek választékosak, használjanak szinonimákat, fogalmazzanak világosan és összeszedetten.

Szervezzünk olyan családi kiruccanásokat, amikor a tanulást játékosan összefonjuk a kirándulás örömével.

Minden eredményüket dicsérjük meg, ezzel a pozitív megerősítéssel tovább ösztönözzük őt.

Fókuszáljunk az egyéni erősségeik és tehetségeik fejlesztésére.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...