Morzsapite meggyes töltelékkel - Édesen savanykás desszert!
Ha van egy jó pite recepted, akkor nem kell gondolkoznod, hogy mi legyen a desszert, ha hirtelen vendégek jelentkeznek be. A töltelék pedig lehet változatos, mindig a szezonnak megfelelő. A meggyes morzsapitét gyorsan elkészítheted!
Meggyes morzsapite
Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg liszt
- 15 dkg vaj (hideg)
- 3 tk kristálycukor
- csipet só
- 3-4 ek hideg víz
A lisztet szitáljuk át, keverjünk hozzá egy csipet sót, adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat, majd kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a kristálycukrot, adjunk hozzá 2 evőkanál hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal kezdjük el összegyúrni a tésztát. Gyúrás közben apránként adagoljunk hozzá még annyi vizet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.
Ezután két sütőpapír között, nyújtsuk ki a tésztát, béleljük ki vele a piteformát, majd tegyük be a hűtőbe. (Én az összegyúrt tésztát belehelyeztem a piteformába, majd tenyérrel egyenletesen belelapogattam, így sokkal könnyebb volt vele dolgozni.)
Meggyes töltelék hozzávalói:
- 50 dkg magozott meggy
- 20 dkg kristálycukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 1/2 sherry brandy aroma
- 1 kk őrölt fahéj
- 1 cs vaníliás pudingpor (v. 3 ek keményítő)
- 2 dl meggylé
A meggyet keverjük össze a kristálycukorral, és hagyjuk pár órát állni, majd szűrjük le.
A keletkező meggyléből 2 dl-nyit öntsünk egy serpenyőbe, majd adjuk hozzá a pudingport és keverjük simára. (amennyiben kevesebb a meggylé, vízzel pótoljuk ki, hogy 2 dl legyen)
Ezután adjuk hozzá a meggyet, a vaníliás cukrot, az őrölt fahéjat, a sherry brandy aromát, és állandó kevergetés mellett, addig főzzük míg besűrűsödik, majd hagyjuk kihűlni.
A hűtőből vegyük ki a tésztát, majd egyenletesen kanalazzuk rá a kihűlt meggyet.
Édes morzsa hozzávalói:
- 15 dkg liszt
- 2 ek zabpehely
- 10 dkg vaj (puha)
- 1 ek kristálycukor
- 1 kk őrölt fahéj
A liszthez adjuk hozzá a zabpelyhet, a kristálycukrot, az őrölt fahéjat, és keverjük össze.
Ezután adjuk hozzá a felkockázott, puha vajat, majd az ujjbegyünkkel dolgozzuk össze úgy, hogy nagyobb darabos, és morzsalékos legyen.
Ezután az édes morzsát szórjuk rá a meggyes töltelék tetejére.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékletű sütőben 45-50 perc alatt süssük szép pirosra. (Én légkeverésnél 170 fokon, 45 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral a pitét, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.com