2017.03.03. 08:00:57 11370 248

Munkahelyi intrikák – kezeld méltósággal
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Általánosságban elmondható, ahol sok a nő, ott előbb-utóbb felüti a fejét a féltékenység és a pletyka. Kiváltság, ha olyan munkahelyi környezetben dolgozhatsz, ahol a munkatársak barátságos légkört teremtenek.

Munkahelyi intrikák - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Munkahelyi intrikák

A nők a jobb munkalehetőséget személyes kihívásként élik meg, ezért elkerülhetetlenek a nézeteltérések az ilyen munkahelyi közösségekben. Azok a munkatársak, akik féltik a pozíciójukat, hajlamosak gyanakvóvá válni, és ezzel meg is szűnik a felszabadult légkör, és lazul a csapatmunka. A hatalmi harcok elsődleges következményei az állandósuló stressz és a nem megfelelő reakciók.

A munkahelyi pletykák nemcsak a munkavégzésre lehetnek káros hatással, hanem a személyes életedre is. A másik háta mögött való pletykálkodás főként azért igazságtalan, mert az érintettnek esélye sincs a visszavágásra. A következőkben olyan tippeket olvashatsz, amelyek segítenek elegánsan elrendezni a hivatali intrikákat:

  • Ha vannak barátaid a munkahelyeden, akkor ritkábban válhatsz az intrikák tárgyává, mivel az intrikusok kevésbé beszélnek ki olyat, akik mellett a többiek ki fognak állni.
  • Légy segítőkész és kedves; az embereknek nem tetszik, ha olyan személy kerül rosszindulatú támadások célkeresztjébe, akiket kedvelnek.
  • Amennyiben a pletyka nem okoz olyan károkat, amik negatívan befolyásolják a mindennapjaidat, inkább hagyd figyelmen kívül, így rövid időn belül magától el fog halni.
  • Ha kiderült, ki indította útjára a pletykát, négyszemközt próbáld vele tisztázni, mi motiválta arra, hogy ilyeneket állítson rólad. A beszélgetés során maradj végig nyugodt és összeszedett, ezzel azt fogod sugallni, hogy nem félsz szembenézni a nehézségekkel, és nem leszel olyan elnéző a következő alkalommal.
  • Bizonyítsd a saját igazad. Például, ha a munkatársaid azt terjesztik, te vagy a főnök kis kedvence, akkor még inkább összpontosíts a munkádra, és bizonyítsd be, hogy tényleg megérdemled a pozíciódat. A legjobb védekezés, ha az alaptalan vádak ellenkezőjét képes vagy bizonyítani.
  • Informáld a felettesedet, mielőtt elmérgesedik az ügy, mivel a hallgatásodból következtethet arra is, hogy te vagy a hibás. Fontos, hogy megtaláld a megfelelő hangnemet és stílust a mondandót megfogalmazására: szorítkozz a melletted szóló tényekre, maradj tárgyilagos!
  • Ne nyújts támadási felületet! Hogyha hibát vétettél a feladatod elvégzése során, mérlegelj. A nagyobb tévedésekről tegyünk inkább mi magunk említést a felettesünknek, mielőtt más tenné meg.
  • Ne indíts el pletykálkodást! Gondolj azokra, akiket a valótlan kijelentésekkel megbánthatsz. Továbbá azt is vedd számításba, hogy örökké te sem maradhatsz a háttérben, idővel fel kell majd vállalnod a szerepedet az intrikában.
  • Kritikákat is óvatosan fogalmazz meg. Sosem tudhatod, ki és hogyan fogja kiforgatni az elhangzottakat. Ha valami már elhangzik, ne tagadd, inkább próbáld meg tisztázni az alaphelyzetet.
  • Védd meg nyilvánosan azt a munkatársat, akiről tudod, hogy alaptalanul vádolják! Fordított esetben ő is meg fogja tenni érted.

Sajnálatos módon a legtöbb munkahely eltűri a hivatali intrikákat, így bizonyos pozíciók körében nagyobb lehet a fluktuáció. A jobb reményekkel érkező új munkaerő végül a lélekgyilkos hozzáállás miatt hamarosan továbbállhat. Azonban mindenhol méltányolják, ha következetes és pozitív vagy. Állj ki bátran magadért, miközben megadod a másiknak járó tiszteletet. Ne feledd, sok helyzetben a világos kommunikáció lehet a kulcs.

Forrás: businesscoachphil.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Befejeztem, nem fejeztem? Tudj meg többet a Zeigarnik-hatásról

Ma milyen eddig még befejezetlenül várakozó teendők jutnak eszedbe? Ezzel szemben pedig hányszor fordul elő az, hogy olyan feladataidra gondolsz, amelyeknek a végére már sikerült pontot tenned? Mennyire érzel leküzdhetetlen késztetést arra, hogy tovább nézz egy függőben hagyott cselekményű sorozatot? Mindezek a kérdések szorosan összefüggnek a Zeigarnik-effektus néven futó jelenséggel. Hogy miről is van szó? Erre a kérdésre az alábbiakban keressük a választ.

Mi lapul a jókislány-szindróma hátterében?

A túl sok jóból is megárthat a sok. A mindig, mindenkinek, minden körülmények között való megfelelési kényszer idővel kifejti a mentális egészségre gyakorolt negatív hatásait. Bár tökéletesen ártalmatlannak tűnik, ha valakit olyan jelzőkkel illetnek, mint: csendes, jól nevelt, engedelmes, mindig mások kedvét és örömét kereső, mégis sok nő önbecsülésén és önbizalmán ejthet súlyos sebeket.

Konkrét célok nélkül nincs siker

Az élet célok nélkül olyan, mint a… és itt most mindenki behelyettesítheti a számára legszimpatikusabb hasonlatvariánsokat erre a kihagyott helyre. Azt már az önsegítő könyvek lapozásából és elszánt jegyzeteléséből, videókból, közösségi oldalakról és tréningekről tudjuk, hogy a sikeres élet elengedhetetlen elemei a célok. Mégpedig a konkrét célok. De miért is fontos kristálytisztán látni azokat?