Munkák a szőlőben - még nem vagy elkésve!
A szőlővel szinte mindig lehet foglalkozni, különösen, ha nem csak 1-2 tő növekszik a kertünkben. A termés előtti utolsó munkák ideje pedig most jött el, hát fogjuk a metszőollót, és irány a kert: tegyük rendbe a szőlőt, hogy tökéletes legyen a termés.
A szőlő meglepően agresszív futónövény, ennek köszönhetően burjánzik és elfolyt más növényeket. Ez pedig nem csak a kert többi lakója számára probléma, hanem a szőlőnek is, hiszen a lombnövekedés az energiát is elveszi a gyümölcsfejlesztéstől. Tenyészidőszak elejétől akár napi 10-12 centimétert is nőhetnek a hajtások, tehát nyár elejétől folyamatos zöldmetszésre van szükség.
Ritkíts!
Nyár elején már lezajlott a hajtásválogatás, ahol a felesleges, sokszor már arasznyi eredésektől megszabadítottuk a növényt, de folyamatosan szellősen kell tartanunk a lombot ahhoz, hogy megfelelő védelemmel tudjuk felvértezni a kórokozók ellen. A hónaljhajtások rendszeres eltávolítása tehát folyamatosan ismétlődő munka. Ilyenkor nyár közepén pedig a fürtök körüli leveleket is ritkítsuk, hogy napfényt kapjanak a szemek, és a fölösleges fürtöket is szedjük le, hiszen de ha túl sok indult meg, akkor azokat is érdemes kiegyelni. Válogassuk ki az életképesebb, szebb, húsosabb fürtöket, ezeket vonjuk be védőhálóval, míg a többit távolítsuk el. Ezzel érhetjük el azt, hogy ízletes, telt, szép fürtöket tudjunk szüretelni szeptemberben. Mazsolaszőlő termesztés során ilyenkor van ideje megtekerni a fürtök kocsányát, hogy kevesebb víz jusson a szemekbe, és így a nagyobb cukorkoncentráció miatt édesebbek legyenek. A ritkító metszés mellett nem feledkezhetünk meg a szőlő permetezéséről sem, a lisztharmatnak és peronoszpórának más hatékony ellenszere nincsen. Ugyanakkor permetszerből választhatunk bio, kevésbé környezetterhelő termékeket is, ha lehetőségünk van, döntsünk ezek mellett. Metszés során alaposabban átnézhetjük a leveleket, és ha betegség tüneteit észleljük, az érintett leveleket és közvetlen környezetükben lévőket is távolítsuk el a betegség terjedésének megakadályozása érdekében, illetve iktassunk be egy ismétlő permetezést.
Mikor érik be a munkánk gyümölcse?
A korai szőlők már augusztusban szüretre érettek, a kései típusok érése azonban akár október közepéig is húzódhat. Persze az időjárás is nagyban meghatározó, a klímaváltozás következtében eltolódó évszakok is befolyással lehetnek. A borok évjárati sajátosságait éppen ezek a tényezők adják. Szüretre készülni tehát nem egy adott időpontban kell, hanem mindig a szőlő érettségi fokát figyelve.
Forrás: balintgazda.hu