Muszaka, a zseniális nyári egytálétel!
A görög szigetek hangulatát garantáltan sikerülhet az otthonodba varázsolni, ha elkészíted ezt a muszaka receptet! Úgyis itt a padlizsán szezon, hadd legyen a sötét lila zöldség a főszereplő az asztalon!
A hétvégén imádták a vendégeim ezt a nagyon egyszerű muszaka receptet, pedig egyikük sem volt kifejezetten padlizsán rajongó. Eddig! A titok, hogy a nagy melegre való tekintettel egy könnyedebb változatot készítettem, egy autentikus görög szakács, lehet, hogy meg is szólná (krumpli nem került bele, és kicsit olaszos lett a fűszerezés;)), de igazából a lényeg, hogy nagyon finom egytálétel kerekedett, és senki sem panaszkodott, a mediterrán feeling így is átjött.
Muszaka, ahogy mi szeretjük
Hozzávalók:
- 1 db nagyobbacska padlizsán (szép fényes, feszes héjú)
- 2 kis konzerv sűrített paradicsom
- 1-2 fej friss paradicsom
- fél kg darált hús (sertés/pulyka/csirke - kinek mi)
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- só
- bors
- friss bazsalikom
- oregánó
- 20 dkg mozarella sajt
- olívaolaj
A padlizsánt felvágjuk vékony szeletekre, besózzuk és állni hagyjuk. A vöröshagymát kockázzuk és olívaolajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a darált húst. Megpirítjuk a húst, közben, sózzuk, borsozzuk, utolsó lépésként hozzákeverjük a paradicsomszószt, egy kis vizet és a zöld fűszereket. Miközben készre fő, felszeleteljük a paradicsomokat is.
A padlizsán ekkorra már levet enged a sótól, ezt leöntjük róla. Egy tűzállótálba teszünk egy picit olajat, majd a padlizsánszeleteket szépen egymás mellé tesszük, rétegzünk rá egy adag húst, majd újabb padlizsán réteg, hús, végül még egy padlizsán réteg. A padlizsánra vagy a padlizsánok közé teszünk egy sor paradicsom karikát. Meghintjük egy kis oregánóval, mehet még friss bazsalikom levél is. A mozzarellát apróra vágjuk és rászórjuk a tetejére.
Félórát sütjük lefedve 190-200 fokon, majd 10-15 percet pirítjuk. Akkor jó, ha a padlizsán teljesen átsült (a szivacsos állagú padlizsán illúzió romboló.
Készíthetünk hozzá citromos-olívás jégsalátát, s ha valakinek hiányozna még egy kis szénhidrát, akkor nagyon finom spagetti ágyon is, de a sült krumpli is illik hozzá!
Jó kis nyári fogás, akár vendégvárónak is!