2019.12.22. 17:20:57 9746 275

Ne legyél szürke szamár a ködben! – Így közlekedj biztonságosan!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Úgy tűnik hóval és nagyobb jegesedéssel egyelőre nem kell számolnunk az utakon és járdákon, de van helyette szintén nehezítő körülményként jó vastag ködtakaró. Városban főként kora reggel és este, városon kívül helyenként egész nap felüti fejét az átláthatatlan szürkeség. Mit tehetünk a saját magunk és mások biztonságáért ködben?

Ködös, borús idő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ködös, borús idő

A különleges időjárási tényezők nagyban megnehezítik a közlekedést, illetve kockázatosabbá teszik. A ködre ez gyalogosként és autósként egyaránt igaz. De ha mindenki odafigyel és a maga részéről megtesz mindent, akkor megelőzhetjük a baleseteket. Nagyon fontos: tanítsuk meg a gyermekeinknek, unokáinknak is, hogy mire figyeljenek, mikor köd rontja a látási viszonyokat!

Gyalogosan biztonságban

A sötét színű és a szürke ruházat nem praktikus választás, de a fehér sem feltétlenül jó ötlet. Igyekezzünk színes ruhadarabokat választani, hogy könnyen észlelhetők legyünk az autósok, buszosok és biciklisek számára egyaránt. Ha mégis a fenti színek közül kerülne ki kabátunk és nadrágunk, dobjuk fel színes kiegészítőkkel, melyek nem csak vidámabbá teszik az öltözékünket, de sokkal könnyebben észrevesznek minket ködben is. Nagyon hasznosak a fényvisszaverő matricák, melyeket táskára, kabátra, kesztyűre, sapkára bátran feltehetünk. Ezek még a sötétedés utáni (illetve világosodás előtti) ködben is jól visszaverik a fényt.

Bár elsőbbséget élvezünk a gyalogosátkelőn, tartsuk szem előtt, hogy csak akkor számít, ha megadják. Mikor balesetet szenvedünk, a sérüléseinket nem gyógyítja meg a tény, hogy egyébként elsőbbségünk volt! Mindig körültekintően haladjunk át az úttesten és hagyjunk lehetőséget az autósnak, hogy észleljen minket! Számoljunk azzal is, hogy a nedves úton a féktáv megnő.

Szürke-drótszamár a ködben? Kerékpárral is óvatosan

A fenti öltözködési tanácsokat bicikliseknek fokozottan érdemes betartani, hiszen oldal irányból sokkal jobban észlelhető a fényvisszaverő felület, mint a kerékpár lámpája.

És ha már lámpa… Rendkívül fontos, hogy ködben különösen figyeljünk a bicikli megfelelő felszerelésére. Ez nem csak a téli gumira vonatkozik, hanem a megfelelő kivilágításra is! Elől és hátul egyaránt jól látható lámpáink legyenek, a küllőkön pedig macskaszem.

Tejködben és sötétben részesítsük előnyben a járdát, csökkentve a sebességet és kiemelten odafigyelve a gyalogosokra.

A KRESZ egyértelműen előírja, de rengeteg baleset származik mégis ennek a szabálynak a megszegéséből: Zebrán/ úttesten történő átkeléskor kizárólag a kerékpárról leszállva, azt áttolva haladhatunk át. Még zöld jelzés esetén is. A kerékpár, sebességéből adódóan egyébként is okozhat váratlan helyzeteket az autósoknak, ám rossz látási viszonyok esetén ez fokozottan igaz.

Autóval, ködlámpával és anélkül

Mivel a belátható távolság alaposan lecsökken, szükséges az autó sebességének csökkentése és a követési távolság megnövelése.

Előzésbe, ha csak nem kifejezetten létszükséglet, ne menjünk bele, mert egy kivilágítatlan szembejövő, vagy akár az úton álldogáló vad végzetes lehet.

Ködfényszórót csak lakott területen kívül használjunk, ott viszont, ha szükséges, kapcsoljuk fel, így minket is hamarabb észlel a többi forgalmi résztvevő. A ködlámpát soha ne helyettesítsük távolsági fényszóróval!

A tompított fényszórót nappal és városban is kapcsoljuk fel, ha ködös időben közlekedünk. Lámpánál állva tartsuk a féken a lábunkat, hogy a távolból mögénk érkező is lássa: lassítani szükséges.

A gyalogos átkelők, iskolás, óvodák, megállók környékét pedig fokozott figyelemmel és lassabb tempóval közelítsük meg. Hogy mindenki hazaérjen!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...