Ne ragadjunk le a kelnél: éljen a káposzta!
Milyen csodálatos dolog, hogy egyik zöldség egészségesebb, mint a másik! Nem is tudunk a fogyasztásukkal rosszat tenni magunkkal, csak még inkább jót! Például az unalmasnak érzett salátát időnként érdemes lecserélni a káposztafélékre, ugyanis tápanyagok szempontjából nagyon megéri!
Nyersen, ropogósan, savanyítva, párolva vagy főzve…a káposzta bármilyen formában fogyasztva jót tesz nekünk. A kelkáposzta térhódítása óta kissé megkopott a káposzta fénye, azonban ne felejtsük el, hogy a két zöldség ugyanolyan egészségügyi előnyökkel jár! A rostban és vitaminokban gazdag növény fogyasztása számos előnnyel jár:
- Támogatja az emésztést:
A rosttartalmának köszönhetően valósulhat meg ez, de ezen kívül a rostdús étrend a koleszterinszintet is csökkenti és elősegíti az optimális testsúly elérését.
- Csökkenti a daganatos megbetegedések kockázatát:
A káposztafogyasztás lényegében kémiai védő hatást fejt ki a szervezetben, amely révén segít megállítani a DNS-károsító reakciókat.
- Véd a krónikus betegségek ellen:
Az anticianinoknak nevezett különleges flavonoidok fokozzák az immunitást és csökkentik a cukor- és szívbetegségek kockázatát. Az oxidatív stressz ellen is kiválóen lépnek fel.
A (leginkább a vörös) káposztában lévő anticianin mennyiségre az alapján következtethetünk, hogy milyen sötét az adott zöldség a hasonló színű „társai” mellett. Ugyanis a magasabb flavonoid tartalom sötétebb színt eredményez, legyen az akár zöld, lila vagy vörös.
Forrás: goodhousekeeping.com/health/diet-nutrition/a25655611/cabbage-nutrition/