2024.05.09. 08:31:54 5709 208

Nekik elnézzük a „szúrós” kedvet – Ezért szeretjük a kaktuszokat
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ezek az egzotikus, alakgazdag és virágokkal is ékeskedő, szívós és könnyen alkalmazkodó növények nem csak a szenvedélyes virággyűjtők kedvenceiként tarthatók számon. A száraz levegőjű szobákba ugyancsak javasolt elhelyezni ezeket a hálás növényeket, melyek aztán élő díszekként is esztétikus látványt nyújtanak. Ismerkedjünk kicsit a kaktuszfélék különleges családjával.

Kaktuszok Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kaktuszok Fotó:123rf.hu

Nagyjából háromezer kaktuszfélét tartanak számon, melyeknek ősei (az őskaktuszok) a kutatások szerint már több mint 70 millió évvel ezelőtt is jelen voltak a trópusokon. Csodálatos bolygónkon számos olyan növényfaj él és virul, melyek a sivatagos és félsivatagos életkörülményeket olyképpen igyekeznek átvészelni, hogy a testükben tárolják a szükséges vízmennyiséget. A vastag szárral vagy levéllel rendelkező növények ezen típusát „szukkulensnek”, azaz pozsgásnak nevezik. Ebbe a kategóriába tartozik a legtöbb kaktuszféle is, bár nem mindegyik. Vannak olyan növénycsaládok, – különösen a szárazabb éghajlattal rendelkező tájakon – melyek kísértetiesen hasonlítanak az általunk kaktuszként ismert fajokra. A közös vonásuk az, hogy víztároló képességgel rendelkeznek. Ilyen példaként a kövirózsa, a pozsgás kutyatej, valamint a szintén pozsgás liliomféle egyaránt.

Bár manapság is sokakat megragadnak ezek az egyedi, egzotikus növények, a szobákba és a kertekbe mindössze a 18-19. században kerültek. Azóta számos kaktuszgyűjtő, virág- és természetimádó hobbikertész és kertbarát leli örömét a kaktuszok gondozásában, fejlődésük követésében. A gyűjtők körében pedig igen nagy népszerűségnek örvendenek a gömbkaktuszok.

Kaktuszok ablakban és szabadban

A sikeres, szobában történő kaktuszneveléshez elsősorban a megfelelő hely megválasztására szükséges sort keríteni. Amennyiben az ablakpárkányt jelöljük ki kaktuszaink leendő helyeként, akkor érdemes figyelni arra, hogy az ablakok keleti, nyugati vagy déli tájolásúak legyenek. Mivel ennek az egyedi növénynek rengeteg fényre van szüksége, amennyiben lehetséges, úgy a függönyt is nélkülözzük. Továbbá figyeljünk arra, hogy ne használjunk kisméretű virágcserepet, mivel az aljára 3-5 cm kavicsréteget is érdemes helyezni, hogy elkerüljük a pangó nedvességet.

A kertekbe, díszkertekbe, sziklakertekbe, lakóparkokba elhelyezett kaktuszokat teleltetés nélkül szabadon tarthatjuk. Különösen kedveltek zöldtetők esetében, vendéglátó- és irodaépületek tetőkertjeiben is. Jól tűrik a szárazságot, optimálisan ellenállnak a sugárzásnak, valamint a fagynak is.

Beszerezhetünk egy alakjában speciális, leginkább buzogányhoz hasonlító Ariocarpus floydiit, egy különös kinézetű Mamillariacristatat vagy éppen egy gyorsan és könnyen fejlődő Neoporteria kaktuszfélét. Esetleg olyan gömb alakú, nagy termésű Acantholobiviákat, melyeknek dudoros felületük van. Egy karcsú termetű, oszlopos, lilás-rózsaszín virágzatú Akersiaban, az élénk virágú, széles szirmú, a fügekaktuszok családjába tartozó rücsküskaktuszban, valamint a szép piros virága miatt népszerű kötélkaktuszban ugyancsak gyakran gyönyörködhetünk. Az indiánfüge termését pedig akár el is fogyaszthatjuk.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...