2020.04.30. 18:00:28 9645 277

Nemzetközi dzsessznap virtuális koncertekkel
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kilencedik alkalommal ünneplik a nemzetközi dzsessznapot világszerte április 30-án. A világjárvány miatt idén egy több résztvevős virtuális globális koncertet tartanak, az eseményhez kapcsolódva néhány magyar zenész is jelentkezik online élő produkcióval csütörtökön.

Jazz egész éjszaka - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Jazz egész éjszaka

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO Herbie Hancock világhírű amerikai zenész javaslatára 2011-ben nyilvánította április 30-át nemzetközi dzsessznappá. Az idei rendezvény különleges apropója, hogy Hancock nemrég ünnepelte 80. születésnapját.

Idén a fellépő dzsesszzenészek az otthonukból kapcsolódnak az élő zenei folyamba a #JazzDayAtHome keretében. A magyar idő szerint 21 órakor kezdődő hivatalos esemény fellépői között lesz mások mellett Gregory Porter, John McLaughlin, Jane Monheit, Alune Wade, John Beasley, Lizz Wright, John Scofield, Morgan Freeman, Lang Lang, Lee Ritenour, Angélique Kidjo, Youn Sun Nah, Dee Dee Bridgewater, Dianne Reeves, Joey DeFrancesco, Charlie Puth, Cecile McLorin Salvant, Marcus Miller és Forest Whitaker is.

A rendezvény hivatalos fóruma a jazzday.com oldal.

Magyarországon a karanténból a Jazznap.hu szervezésében csütörtökön 17 óra 30 perctől a Balázs József Trió (Balázs József - billentyűs hangszerek; Lakatos-Peczek Krisztián - bőgő; Balázs Elemér - dob) ad virtuális műsort, amely a Nemzetközi Jazznap Facebook-oldalán követhető. 20 órától az énekes, zongorista Urbán Orsi és a szaxofonos Kollmann Gábor duója követhető élőben a Harmónia Jazzműhely Facebook-oldalán, illetve a MagyarJazz weboldalán (magyarjazz.hu).

A szervezők, az UNESCO, a Herbie Hancock Intézet és a dél-afrikai vendéglátók március végén közös közleményben jelentették be, hogy 2020-ban elmarad a Nemzetközi Jazznap nagy központi gálakoncertje és a hozzá kapcsolódó, általában többnapos rendezvénysorozat. A gálakoncert idén Fokvárosban lett volna.

Az idei dzsessznap fontos üzenete a szolidaritás, hiszen a többi előadóművészettel együtt a dzsessz is rendkívül nehéz helyzetbe került a járvány miatt, a koncertek mindenütt elmaradnak.

Magyarországon a kezdetektől, 2012-től rendeznek programokat a nemzetközi dzsessznaphoz kapcsolódva.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Idén ezeket a filmeket várják a legtöbben

Jelen társadalmunkban a filmek jelentős szerepet játszanak az emberek életében, ugyanis formálják a kulturális viselkedéseket, ugyanakkor tükröt állítanak elénk az aktuális jelenségekről. Ilyen megközelítésben tehát nyilvánvaló, hogy a filmes alkotások mára már jóval túlnyújtóztak szórakoztató szerepkörükön, hiszen befolyással vannak a véleményalkotásra, a világlátásra, információt továbbítanak, kulturális értékeket képviselnek, tanítanak, átértékelésekre ösztönöznek. Lássuk, hogy az év hátralévő részében milyen új filmek örvendeztetik meg a rajongókat.

Ismered a világ legjelentősebb szimbólumait és azok hátterét?

A szimbólumok társadalmi életünk fontos elemei, amelyek különféle megjelenési formákat ölthetnek magukra a hétköznapi közlekedési jelzésektől az üzleti szférában megjelenő márkaépítő logókig. Találkozhatunk velük a szavak, jelek, alakzatok, színek, karakterek formájában, melyek mindegyike valamilyen elvont fogalom, eszme képviselőjeként, egyfajta vizuális történetmondóként tartható számon. Minden szimbólum mögött lebilincselő háttértörténet lapul. Ismered ezeket?

Mióta ünnepeljük a születésnapokat?

A modern társadalomban teljesen szokványos személyes ünneppé lett születésnapokat a történelem előtti civilizációkban kizárólag a kiváltságosok tarthatták meg. A születésnapi rituálék ugyanis csak az uralkodók és nemesek számára fenntartott eseményekként voltak számon tartva. Eredetileg leginkább az élet körforgására emlékeztető jelentését tartották számon. Több kultúrában pedig a közösség összetartozásának szimbólumaként szerepelt, amikor az egyén – mint a csoport fontos tagja – érdemeit, közösségben betöltött szerepét ugyancsak értékelték. Ezek a visszajelzések idővel a családi és szociális ceremóniák szerves részévé váltak, amikor az ünnepelt pozitív visszajelzéseket kaphatott magáról.