2019.01.22. 17:13:54 8568 293

Nemzetközi szövetség alakult a műanyagszennyezés felszámolására
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Vegyiáru- és műanyaggyártók, kereskedő és hulladékgazdálkodó cégek részvételével Alliance to End Plastic Waste (AEPW) néven nemzetközi szövetség jött létre a globális műanyagszennyezés visszaszorítására.

Műanyag hulladék a tengerparton - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Műanyag hulladék a tengerparton

A szervezetben részt vevő Procter&Gamble keddi közleménye szerint az AEPW több mint 1 milliárd dollárt különít el műanyag-szennyeződések felszámolására. A keretet 5 éven belül 1,5 milliárd dollárra bővítik, továbbá új megoldásokat dolgoznak ki hulladékkezelésre és feldolgozásra.

A teljes műanyag-értékláncot lefedő kezdeményezés első projektjei közül kiemelték az integrált hulladékgazdálkodási rendszerek kialakítását, valamint az óceánok védelmét. Előbbit a települési önkormányzatokkal indítanák, utóbbi pedig a délkelet-ázsiai térségre összpontosítana, hiszen - mint írták - a térség öt országa bocsátja ki az óceánba jutó műanyagok 60 százalékát az Ocean Conservancy környezetvédő szervezet szerint.

A műanyagszennyezés visszaszorítását emellett információs és adatgyűjtési projektekkel, a helyi igényeket feltérképező nemzetközi együttműködésekkel is segítenék.

A szövetség munkája a következő hónapokban hulladékgyűjtő és hulladékkezelő beruházásokkal, újrafeldolgozó technológiák fejlesztésével, közösségi mozgósítással és felvilágosítással, valamint a környezetbe jutott műanyagok begyűjtésével folytatódik.

A közlemény szerint a szövetséget vezető David Taylor, a Procter&Gamble elnök-vezérigazgatója azonnali cselekvést sürgetett és csatlakozásra szólította föl minden érintett vállalatot. Antoine Frérot alelnök, a Veolia vezérigazgatója az összefogást azzal indokolta, hogy egy ország vagy cég sem tud önállóan megbirkózni a műanyagok újrahasznosításával. Az ehhez kapcsolódó közös erőfeszítések ugyanakkor hosszú távon megtérülnek - tette hozzá.

Az AEPW a Procter&Gamble mellett a BASF, a Berry Global, a Braskem, a Chevron Phillips Chemical Company LLC, a Clariant, a Covestro, a Dow, a DSM, az ExxonMobil, a Formosa Plastics Corporation USA, a Henkel, a LyondellBasell, a Mitsubishi Chemical Holdings, a Mitsui Chemicals, a NOVA Chemicals, az OxyChem, a PolyOne, a Reliance Industries, a SABIC, a Sasol, a SUEZ, a Shell, a SCG Chemicals, a Sumitomo Chemical, a Total, valamint a Veolia és Versalis csatlakozásával jött létre.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?