Nicoise saláta: Egy ízletes nizzai fogás friss zöldségekkel!
Milyen egy jó nyári saláta? Friss, ropogós és élénk színű. A franciák nagyon komolyan veszik konyhaművészetüket, és ez egy - nemcsak látszólag - könnyen elkészíthető, halas salátánál sem lesz másképp! Rögtönözni természetesen lehet, de csak igen szűk keretek között.
Az étkezőasztalon kínált saláta akkor gusztusos, amikor nem úgy néz ki, mintha maradékokból lenne összedobálva. Tanuljunk a franciáktól, és adjuk meg ennek is a módját. Gyakoroljunk kicsit egy tengerparti hangulatot idéző fogáson.
Nicoise saláta - recept
Hozzávalói:
- fél gerezd fokhagyma
- 2 kisebb articsóka
- 1 kicsi, nem túl vizes uborka
- 12 db retek
- 1 édesebb salátahagyma
- 250 gr érett paradicsom
- 2 ek. olívaolaj
- 1 ek. vörösborecet
- 150 gr olívaolajos tonhal
- egy marok fekete olajbogyó
- 2 keményre főzött tojás
- friss bazsalikomlevél, só és bors
Elkészítés:
A félbe vágott fokhagymával dörzsöljük át a tál belsejét, amibe lazán összeforgatva mehetnek a friss zöldségek: Vágjuk fel vékony szeletekre az articsókát és a hagymát, viszont az uborka és a retek legyen vastagabbra szelve! A paradicsomokat méretüktől függően vágjuk negyedekre vagy szeletekre.
Ízesítsük a salátaalapot olívaolajjal, borecettel, sóval és borssal. Tépkedjük szét a bazsalikom leveleit, majd a tonhallal és az olajbogyóval együtt keverjük bele a tálba. Végezetül, tálalás előtt, kerüljön fel a saláta tetejére a negyedekre vágott főtt tojás is. Sózhatjuk és borsozhatjuk ízlés szerint a tojásokat is, sőt extra olívaolajjal is meglocsolható az étel, ha úgy érezzük, hogy a saláta elbírja még.