Nyári gyümölcstorta felnőtteknek: Bontsd fel a Sangriát!
A Sangria önmagában is finom, de a belőle készített torta, amely a klasszikus spanyol bor alapú koktél édes ízével és a nyár gyümölcseinek ízével csábít, az édesszájú ínyencek idei kedvence lehet. Nem meglepő, ha kóstolás után nagy szeletekre vágva tálaljuk. Na és a nagy melegben jól fog esni mellé egy-egy gombóc vanília fagylalt is!
Szerintük ebből a tortából egyszerre kettőt kell sütni: egyet Sangria nélkül a kiskorúaknak, és egyet az eredeti recept szerint a felnőtteknek.
Gyümölcstorta Sangriával
Hozzávalók:
100 gr körte meghámozva és apróra vágva
100 gr őszibarack vagy nektarin, kimagozva és apróra vágva
100 gr eper meghámozva és apróra vágva
100 gr cseresznye, kimagozva és apróra vágva
280 gr aranyszínű porcukor
225 gr szobahőmérsékletű vaj
1 narancs héja
200 ml Sangria
225 gr liszt
100 gr csomag őrölt mandula
1 tk. sütőpor
3 közepes tojás
1 ek. kristálycukor
A díszítéshez opcionálisan:
1 kis narancs, szeletekre vágva
1 citrom szeletekre vágva
egy marék eper
egy marék cseresznye
Elkészítés:
A felsorolásban foglaltak szerint előkészített gyümölcsöket, azaz a körtét, a cseresznyét, az őszibarackot és az epret öntsük egy tálba, majd adjunk hozzá 50 gr cukrot. Keverjük össze, majd tegyük félre 30 percre, had érjen össze.
Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra (légkeveréses mód), és egy 23 cm-es kerek tortaforma alját és oldalát vajazzuk ki, aztán kibéleljük ki sütőpapírral.
A cukor maradékát, a vajat, a reszelt narancshéjat és a Sangriából 100 ml-t öntsük egy nagy tálba, és elektromos habverővel keverjük jó alaposan el. Apránként adjuk hozzá a lisztet, a mandulát, a sütőport és a tojásokat, majd ismét keverjük simára. A félretett gyümölcsök ezalatt levet eresztettek, amiből egy kanállal merjünk a tésztához, és keverjük bele magukat a gyümölcsöket is. Öntsük át ezt a keveréket az előkészített formába, és simítsuk el egyenletesen a tetejét.
A sütő középső rácsán bő egy órát süssük, amíg aranybarna színt nem kap, ekkor végezzünk tűpróbát. Ha még nem sült meg a közepe, akkor fedjük le alufóliával, hogy a sütemény teteje ne barnuljon meg túlságosan. Miután kivettük a sütőből, hagyjuk a tortát a formában még 15 percig, ezután tegyük rácsra hűlni egy kicsit.
Eközben a maradék vörösbort a kristálycukorral együtt egy serpenyőben összeolvasztjuk, és pár percig forraljuk, amíg szirupos állaga nem lesz. Amikor a sütemény még egy kicsit meleg, fordítsuk meg és tegyük rá a tetejére a meghagyott gyümölcsöket, majd öntsük rá a szirupot is.
Forrás: www.bbcgoodfood.com