2023.01.30. 17:51:28 7624 283

Olvasni tanul a gyermeked? Így segítheted.
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kisgyerekek nem csak az iskolában találkoznak a betűk világával. Már nagyon korán, akár néhány hónapos kortól a formák és színek tanulása közben belebotlanak olyan játékokba, amelyek már betűkkel is el vannak látva. Ne vegyük el tőlük azt a lehetőséget, hogy játékosan ismerjék meg, persze saját maguk tempójában, a betűk, a szavak és az olvasás varázslatosságát. Mire figyeljünk közben?

Időtöltés az apával - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Időtöltés az apával

Amikor kicsi még a gyermek, a környezetében lévő tárgyak és játékok lekötik a figyelmét és érdeklődést váltanak ki belőle. Minden, ami színes és különböző formákkal kecsegtet, az izgalmas és megtanulni való feladattá válik a szemében. Ha mindennek mondjuk a nevét, és megnevezzük a betűket is, az semmilyen meglepő plusz információt nem fog tartalmazni számára. Teljesen természetesen tanulja meg ezeket is, mint minden mást.

Ha olyan játékokkal játszunk, amelyeken betűk vannak és ezeket a betűket megnevezzük, sokszor már automatikusan tanulja meg a gyermekünk felismerni és kiejteni őket. A betűk a hozzájuk párosított szavakkal összefornak, melyekkel az ABC betűit megtanulhatják könnyedén. Játékosan tanul a kisgyermek, amikor verset olvasunk neki és énekelünk. Ez nagyon fontos az értelmi fejlődése szempontjából. Minél több verset és dalt tanul meg, annál könnyebben fogja elsajátítani a betűket is.

Természetes kíváncsisággal fogadja a környezetében a feliratokat és a mindenféle megnevezéseket, színes címkéket is. Ha ezekre felfigyel és megkérdezi mi van odaírva, nyugodtan válaszolhatunk neki és elolvashatjuk ezeket vele együtt. Nagyokat kacaghatunk azon, ha a gyermek megpróbálja kitalálni, hogy mi van a boltok kirakataiban vagy a reklámok felirataiban leírva. Ne fogjuk vissza, ha ezeket böngészi és a legjobb, ha arra biztatjuk, hogy bátran próbálja ezeket is kiolvasni, még akkor is, ha még messze van a suli. Ne ettől tegyük függővé azt, hogy mennyire tartja fontosnak a betűk megjegyzését.

Ha játékosan, vidáman és figyelmesen fordulunk a gyermekeink felé, higgyük el, hogy sokkal egyszerűbben és könnyedebben fog megbarátkozni a betűk világával, mint azt gondolnánk. Amint iskolába megy a gyermekünk, már ismerősek lesznek számára a betűk és nem fog félni tőlük. Barátaiként tekint majd ezekre a kis formákra és ismerősként fogja őket megjegyezni. Sokkal könnyebb így tanulni, mint amikor az ember azt érzi, hogy a buksijába próbálnak szuszakolni mindenféle okosságot és számára nagyon messze álló tudományt. Próbáljuk ki, hogy lazán kezeljük az életünkben ezt a kérdést, talán megkönnyítjük ezzel egy kicsit az életünket is.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...