2021.02.24. 15:38:15 9046 264

Öntsünk tiszta vizet a pohárba! Milyen az ivóvíz Magyarországon?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tudtad, hogy folyamatosan vizsgálják az ivóvíz minőségét idehaza? És vajon mik az eredmények? Érdemes palackos vizet vennünk, vagy igyuk a vezetékes vizet, hiszen még a csapból is az folyik? Nézzük át a nagy vízkérdést.

Ivóvíz - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ivóvíz

Minden évben közel egy millió vizsgálatot végeznek az ivóvíz minőségének, tisztaságának ellenőrzése céljából Magyarországon. Ez egyben azt is jelenti, hogy legalább 60 ezer vízmintát használnak, hogy megállapítsák a romlik-e a vízminőség és ha igen, mitől.

Mitől ivóvíz a víz?

Emberi fogyasztásra alkalmas és egészséges, tehát nem tartalmaz káros kémiai anyagokat, kórokozókat vagy radioaktív elemeket olyan mennyiségben, hogy az az egészségünkre negatív hatással legyen.

Gondolhatnánk, hogy akkor nincs benne semmi…

De ez ebben a formában nem állja meg a helyét. Nagy koncentrációban nem, de ártalmatlannak minősített határérték alatt lehet benne ez-az. Attól, mert valami kimutatható, még nem jelent feltétlen veszélyt és ez a vékony határ az, amiben a szabályozásoknak meg kell felelni az éltető nedűnek ahhoz, hogy ivóvíz minősítést kaphasson. Itthon az előírások viszonylag szigorúak, így nem kell tartanunk attól, hogy éppen a víztől lesz bajunk.

Nem csak a káros anyagok, a minőség is számít

A határértékek és mérési eredmények mellett az érzékszervi jellemzők is igen fontosak a minőség meghatározás tekintetében. Íze, szaga, zavarossága, színe mind olyan jellemzők, amik akkor is okozhatnak ellenérzést, ha bevizsgált, káros anyagoktól a szükséges határokon belül mentes vizet töltünk poharunkba.

De mitől lehet szennyezett a víz?

A nyersvíz tartalmazhat arzént, nitrátot, ammóniát, szerves anyagokat, peszticidetek és még egy-két a laikusoknak ismeretlen anyagot – ezeknek az állam fennhatósága alá tartoznak. A vízkezelés során ezeket felválthatják klórozási melléktermékek, alumínium, vas és mangán, illetve az elosztóhálózatból bekerült szennyeződések, (például ólom, nikkel, réz, mikrobiológiai szennyeződések stb.) amik egészen a vízóráig a szolgáltató felelősségkörébe tartoznak, a vízórától a csapig pedig a tulajdonoshoz.

És aki biztosítja, hogy a megfelelő eljárásokat követően tiszta vizet tölthessünk a pohárba…

Az a szolgáltató és a Népegészségügyi hatóság. A házon kívüli hálózat ellenőrzéséről rendszeresen gondoskodnak, házon belül pedig díjmentesen kérhetünk vizsgálatot például ólomkockázati felmérésre. Az ivóvizünk minősége eléri az európai átlagot, túlnyomórészt 99-100% megfelelőséggel.

Forrás: tudomany.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

A lakberendezés pszichológiája

Az otthon a személyiség egyik legkézzelfoghatóbb és legszembetűnőbb kifejezője. A lakberendezés erőteljes hatást gyakorol a közérzetre, a hangulatunkra, a kreativitásunkra és a motivációinkra egyaránt. Ahogy a dal is mondja: Ezek csak házak, az otthon az valami más. De vajon mitől válik mássá? Mi teszi egyedivé, személyre szabottá? Mi az a többletérték, aminek a jelenlétében azt mondhatjuk: „az enyém”? És milyen szerepet játszik mindebben a lakberendezés?

Ne keverd össze! – 3+1 érzés, ami már/még nem szerelem, vagy soha nem is volt az

Te is beleestél már abba a hibába, hogy annyira szerettél volna már szerelmes lenni, hogy már-már bemesélted magadnak ezt az érzést, és teljesen úgy tűnt, hogy tényleg szerelmes vagy? Aztán persze egy helyzet, egy reakció, egy döntés miatt jött a felismerés: ez nem is szerelem!