2015.10.06. 09:20:44 8347 211

Összefügghet a magasság és a rák kockázata?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Összefügghet a testmagasság és a rák kockázata - erősítette meg a korábbi elméletet egy svéd kutatás, mely ötmillió ember adatait elemezte.

Rák - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Rák

A tudósok azt találták, hogy aki magasabb, annak nagyobb az esélye - egyebek között - a mell- és a bőrrákra: a felnőtt testmagasság minden 10 centiméterével 18 százalékkal emelkedik a rák kockázata a nőknél, 11 százalékkal a férfiaknál.

Szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a tanulmány sok más rizikótényezőt nem vett figyelembe, és nincs mitől tartaniuk a magas embereknek, mert a rákkockázat mindenkinél csökkenthető.

Korábbi tanulmányok már kimutatták a magasság és a rák összefüggését, ám ennek oka továbbra sem ismeretes.

Magas nőknél 20 százalékkal bizonyult nagyobbnak a mellrák esélye, magas nőknél és férfiaknál 30 százalékkal nőtt a melanóma kockázata - számoltak be róla a stockholmi Karolinska Intézet tudósai, akik az Európai Gyermekgyógyászati Endokrinológiai Társaság konferenciáján mutatták be kutatásuk eredményeit. A nagyszámú svéd felnőtt adatai több mint 50 évet ölelnek fel.

A felnőttkori testmagasság ugyan nem sorolható a rák okai közé, mégis úgy vélik, más, a gyermekkori növekedéssel kapcsolatos kockázati tényezőkre utalhat.

A kutatók szerint a magasabb embereknél több, növekedési faktornak nevezett molekulaféle van jelen, ezek szerepet játszanak a rákos daganat növekedésében. Testük több sejtből áll, ez is növeli annak az esélyét, hogy valamelyikük rákossá váljon.

Sarah Williams, a brit Rákkutató Intézet munkatársa elmondta a BBC-nek, hogy a svéd tanulmány nem vett figyelembe egyéb kockázati tényezőket, többek között a dohányzást, és nem szerepelt benne, hogy a nők jártak-e mellrákszűrésre.

Hozzátette: mindegy, ki milyen magas, sokféle módja van annak, hogy csökkentse a daganat kockázatát, ilyen a füstmentesség, az alkoholfogyasztás mérséklése, a testmozgás, az egészséges testsúly elérése és megőrzése vagy a biztonságos napozás.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Légy felszabadult a munkahelyeden! – 1+1+1 tippünk van hozzá!

Felszabadultnak lenni? A munkahelyen? Hát, nem minden esetbe passzol össze a kettő… Sokunknak inkább a stressz, a rohanás, a „még, még, még” teljesítmény kényszere jut az eszünkbe. Ha a világot megváltani nem tudjuk, azért tehetünk azért, hogy a munkahelyünk komfortosabb legyen számunkra.

Ha a kosár mindig teli - Így ne költekezd túl magad, ha vásárolsz

Veled is megesett már, hogy tényleg csak 1-2 dologért kellett beszaladnod a boltba, aztán ott meglátsz ezt meg azt, és végül púpos kosárral hagytad el az épületet? Jó, jó, volt benne olyan is, amit jó áron, leértékelve vettél, tehát igazából spóroltál is, de tedd a szívedre a kezed: azért a legtöbb termék olyan, ami várhatott volna még, vagy éppen teljesen felesleges.

EZZEL A NAPONTA KÉTSZER VÉGZETT GYAKORLATSORRAL JÓL FEJLESZTHETŐ A CSECSEMŐK CSÍPŐÍZÜLETE

A magzat méhen belüli elhelyezkedése és a szülés körüli megpróbáltatások miatt aszimmetria vagy tartási eltérés alakulhat ki az újszülöttek csípőjénél. Ez a jelenség ijesztő lehet a szülők számára, pedig hátterében legtöbbször nem betegség áll. Annak érdekében viszont, hogy a gyermek ízületei megfelelően fejlődjenek, születéstől kezdve 4-6 hónapos korig naponta kétszer tornáztatni kellene az újszülöttek csípőízületét, például pelenkázás közben. Ebben segít a Semmelweis Egyetem legújabb oktatóvideója.