2022.06.02. 09:35:02 7718 266

Otthon gáz nélkül? Ha szeretnéd, megléphető!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Lehet, hogy az otthonainkból származó károsanyag-kibocsátás nem okoz olyan nyilvánvaló károkat, mint a kipufogócsőből kiáramló légszennyezés, de ugyanolyan valós problémákhoz vezet. Érdemes felfedezni a fűtés, a meleg víz és főzés legújabb elektromos lehetőségeit, már csak azért is, mert vannak olyan pénzügyileg ösztönző lehetőségek és érvek, amelyek még vonzóbbá teszik ezeket.

Grafikonok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Grafikonok

Ökolábnyomunk csökkentését többféle életmódbeli változtatással tudjuk elérni: tömegközlekedés használata, kevesebb hús fogyasztása, kevesebb műanyag felhasználása és - amikor csak módunkban áll - helyi termékek vásárlása. De mi a helyzet életterünk gázzal működő eszközeivel?

A földgáz, mint környezetkárosító anyag

Ártalmatlan elnevezése ellenére az úgynevezett földgáz főként metánból áll, ami egy üvegházhatású gáz. Ez 20 év alatt 84-szer akkora melegítő hatást fejt ki a légkörben, mint a szén-dioxid!
A földgáz környezetszennyező útja már a kitermelésekor elindul. Egy úgynevezett hidraulikus rétegrepesztésnek nevezett eljárással kerül felszínre, melynek során több mint 10 millió liter édesvizet is felhasználhatnak és megszennyezhetnek; ennek nagy része véglegesen kikerül a vízkörforgásból.
A fosszilis tüzelőanyag a bányászattól a fűtés és vízmelegítés során való felhasználásig nagyban hozzájárul az éghajlatváltozáshoz.

Miért váltsunk elektromos hőszivattyúra?

Röviden, mert ezzel jelentősen csökkenthető az ökológiai lábnyomunk. Hőszivattyúból jelenleg négyféle létezik: vízzel, levegővel (ez a leggyakoribb), valamint geotermikus vagy geotermális (földhő) energiával működtethető.

A hőszivattyú jelenleg az egyik legkorszerűbb olyan környezetbarát fűtési megoldás, amely megújuló energiaforrással működik. A hőszivattyú kompresszorát a napelemes rendszerből származó elektromos árammal is működtetjük, valamint a melegvíz-ellátás biztosítására szintén alkalmas. A helyiségek hűtésére és fűtésére ugyancsak megtervezhető ez a rendszer, akárcsak egy klíma esetében.
A hőszivattyú bizonyítottan több hőenergiát szolgáltat, mint amennyi energiát a működéséhez felhasznál. (Ideális körülmények között a hőszivattyú 300-400 százalékos hatásfokot is elérhet!) Mivel kevesebb energiát vesz igénybe a hő átvitele és a hőtermelés a rendszer jóval hatékonyabb, így hőszivattyúval jobban járhatunk, mint a hagyományos fűtési és hűtési rendszerek használatával.
Amellett, hogy rendkívül hatékonyak, a hőszivattyúk ráadásul kényelmesebbé is teszik otthonunkat. Ellentétben a gázkazánnal, amely felperzseli a levegőt, a hőszivattyú lassú és egyenletes működése közben a természetesen nedves levegőt keringeti anélkül, hogy az kiszárítaná a bőrt és az orrmelléküregeket. A modern berendezések halkabbak is, mint egy hagyományos klímaberendezés.

A hőszivattyú költsége a lakás méretétől, az egység hatékonyságától és attól függően változik, hogy van-e légcsatorna.
De választhatunk egyfajta hibrid rendszert: Egy kisebb teljesítményű, olcsóbb hőszivattyú biztosítja a teljes hűtést és a fűtés nagy részét, a rendszer részeként integrált kazán pedig csak akkor indul el, ha a hőmérséklet elkezd zuhanni.

Milyen alternatíva érhető el a gáztűzhelyek lecseréléséhez?

A gáztűzhelyek (az égők és a sütők egyaránt) nemcsak szén-dioxid-kibocsátást termelnek az égés során, hanem metánt is szivárogtatnak, amely szennyezés tömegesen ugyanolyan hatással van az éghajlatra, mint a benzinüzemű autók károsanyag kibocsátása.
Amennyiben szeretnénk környezetbarátabb főzési módszerre váltani, a legjobb lehetőség az indukciós főzőlap használata.
Ez a technológia elektromágneseket használ a főzőedények és serpenyők közvetlen felmelegítésére, és akár fele annyi idő alatt forralja fel a vizet, mint a gázzal működő vagy elektromos készülékek. A háziasszonyok külön kedvelik amiatt, hogy állandó hőmérsékletet tart fenn a főzés során. Mivel nem bocsátanak ki káros szennyező anyagokat, például nitrogén-dioxidot és szén-monoxidot, egészségesebbnek mondhatók a gáztűzhelyeknél.

Forrás: www.chatelaine.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az érzelmi kiegyensúlyozottság fontosabb, mint gondolnád

Öröm, szomorúság, félelem, düh, csalódottság, unottság. Az érzelmek mindennapi emberi életünk erőteljes befolyásolói. Olyan reakciók, amelyeket különféle események, helyzetek, körülmények, emberek, tapasztalatok váltanak ki belőlünk. Ha megismerjük belső rezdüléseinket, amennyiben kíváncsian és aktívan részt veszünk a „tanulom magam” folyamatában, akkor a tudatos érzelemszabályozás igénye sem fog távol állni tőlünk. Az érzelmi egészségünkre való odafigyelés és munka, ugyanúgy nem hanyagolható el, mint a testi jóllétünkkel való foglalkozás. Mindkettő kifizetődő.

VIZSGAIDŐSZAK: A GYORSÉTELEK ÉS A TÚLZOTT CUKOR- VAGY KOFFEINBEVITEL RONTHATJA AZ EREDMÉNYT

Míg a tápláló, vitamindús, rostokban gazdag ételek serkentik az agyműködést és segítenek az összpontosításban, addig az elégtelen mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás, a túl sok cukor, és a túlzásba vitt gyorséttermi, valamint feldolgozott étel csökkentheti a koncentrációt. A Semmelweis Egyetem dietetikusa a mértéktelen koffeinfogyasztás kapcsán pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy álmatlansághoz vezet, holott a megfelelő agyi tevékenységhez a kielégítő alvásmennyiség is nagyban hozzájárul.

3+1 visszautasíthatatlan és egyszerű szendvicskrém reggelire és/vagy uzsonnára

A reggeli gyors készülődés közepette, valamint munkából hazaérkezve ugyancsak jól eshetnek a pofonegyszerűen elkészíthető szendvicsek. Ezekhez a hétköznapi harapnivalókként és vendégváró falatokként ugyancsak helytálló mindenki-kedvence szendókhoz kínálunk most néhány otthon elkészíthető krémet.