Otthon is elkészítheted kedvenc péksüteményed: Kakaós csiga recept
Ahogy az árak egyre magasabbak, úgy próbálgatják egyre többen szárnyaikat a konyhában. Az újdonsült péktanoncoknak most az egyik legnépszerűbb péksütemény receptjét hoztuk el, kipróbált, bevált finomság frissen, illatosan, egyenesen a sütőből! Ez nem más, mint a házi kakaós csiga.
Kakaós csiga recept
60 g cukor
300 ml tej
650 g rétesliszt
30 g élesztő
2 db tojás
60 g vaj
Töltelék
60 g vaj
60 g kakaópor (cukrozatlan)
60 g cukor
Locsoláshoz
150 ml tej
1 cs vaníliás cukor
30 g vaj
1 dl tejet összekeverünk 1 teáskanálnyi cukorral és egy evőkanál rétesliszttel, belemorzsolgatjuk a friss élesztőt, s felfuttatjuk langyos helyen. A maradék lisztet, cukrot, tejet s puha vajkockákat el kezdjük összegyúrni, s hozzáadjuk a felfuttatot élesztőt is. Legalább 10-15 percig dagasztjuk, míg a tészta elválik az edény falától, s ha kézzel készül, akkor a kezünktől is. Egy órát kelesztjük langyos helyen, letakarva.
A töltelékhez kimért vajat kissé megolvasztjuk és összekeverjük a kakaóporral valamint a cukorral. Mikor a tésztánk a duplájára kelt, kilisztezzük a felületet, ahol nyújtani szeretnénk és kb fél centiméter vastagságúra sodorjuk. Hosszabb téglalap alakúra érdemes nyújtani, hogy fel tudjuk tekerni. A tésztára egyenletesen felvisszük a tölteléket, majd feltekerjük, és körülbelül másfél centiméteres szeleteket vágunk. A nyers csigákat tepsibe helyezzük, kb egy centiméterre egymástól. Ahogy megkelnek, szorosan egymáshoz fognak érni.
További 20 percig a tepsiben kelesztjük a kakaós csigákat. Ezalatt 180 fokra előmelegítjük a sütőt, majd 20 percig sütjük.
A locsoláshoz kimért tejet felforraljuk, felolvasztjuk benne a vajat és a vaníliás cukrot. Miután elkészült, meglocsoljuk a meleg és édes tejjel, amitől csak puhább és ízletesebb lesz a végeredmény. Megvárjuk, míg beissza, és langyosan kínáljuk.
Forrás: https://streetkitchen.hu/pekseg/kelt-tesztas-kakaos-csiga