Paradicsom frissen a kertből, ősszel is!
A nyarat a friss, ízletes és zamatos paradicsom miatt is imádjuk! Amikor a télen kapható silány paradicsomokra gondolok, már előre rosszul vagyok. Kemény, ízetlen és még az állaga sem olyan. Egy praktikával azonban késő őszig szüretelhetjük a friss paradicsomot a kertünkből.
Ne dobd ki a hónaljhajtásokat!
A paradicsom leveleinek tövében úgynevezett hónaljhajtások növekedhetnek. Ezeket ajánlatos tőből kivágni, mert késleltetik a megtermékenyülést és így az érést is.
Ezeket a hajtásokat nem dobjuk ki, hanem felhasználjuk. Ezekből lesz ugyanis a késő őszig érő paradicsompalántánk. Miután szép, éles metszetett ejtettünk, a hajtásokat homokos, tápanyagban gazdag földbe helyezzük és kigyökereztetjük.
Cserépbe is elültethetjük, de mehet rögtön az ágyásba is. Öntözzük rendszeresen, nagyjából 10 nap után rendesen ki nő a gyökere, és beindul a növekedés is. Augusztusi virágzásra, és őszi termésere számíthatunk.
Előfordulhat, hogy a bogyók nem érnek meg teljesen, és közben beköszöntenek a fagyok. Mielőtt ez megtörténne, vágjuk le a termő szárakat és lógassuk fel valahol a meleg szobában. Itt utólag is beérnek a paradicsom szemek, és bátran fogyaszthatjuk őket.
Paradicsomi táplálék
Tudtad, hogy a paradicsom nemcsak íz-, hanem vitaminbomba is? C-vitamin, E-vitamin, karotin, kálium, magnézium és kalcium is található benne. Ezek a vitaminok és nyomelemek hozzájárulnak az immunrendszer egészséges működéséhez, így jól tesszük, ha gyakran fogyasztjuk a piros finomságot.
Forrás: balintgazda.hu