2019.02.16. 18:12:47 12890 356

Perec gluténmentesen - finom péksüti ételallergiásoknak!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az ételallergia nem játék, hiszen a kellemetlen tüneteken túl gyulladást is előidézhet a szervezetben, amelynek aztán komoly következményei lehetnek. Azonban nagyon nehéz a változatos és finom étkezés azoknak, akik allergiával küzdenek, így minden recept jól jöhet. Itt van például egy ínycsiklandó gluténmentes perec!

Gluténmentes perec | Fotó: gizi-receptjei.blogspot.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gluténmentes perec | Fotó: gizi-receptjei.blogspot.com

Gluténmentes Obwarzanki (Lengyel pereckülönlegesség)

Hozzávalók kb. 10 db-hoz:

  • 50 dkg Schär Mix B liszt
  • 4 dkg olvasztott vaj
  • 3 dl tej
  • 3 dkg porcukor
  • 1 kk só
  • 2 db tojás
  • 2 dkg friss élesztő

Kell még kb. 1 l víz és 1 evőkanál cukor. A szóráshoz ízlés szerint mák és szezámmag.

Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos, cukros tejbe, majd futtassuk fel.

A lisztet keverjük össze a sóval, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést és öntsük bele az olvasztott vajat, adjuk hozzá az egész tojásokat, majd öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.

Ezután tegyük egy lisztezett kelesztő tálba, majd langyos helyen, egy óra alatt kelesszük duplájára a tésztát.

Amikor a tészta megkelt osszuk el 20 egyenlő részre, majd formázzunk belőlük kis golyókat.

Ezután a golyókat sodorjuk vékony rudakká, majd kettesével csavarjuk össze, és formázzuk gyűrűvé. (Én 28 cm hosszú rudakat sodortam a golyókból.)

Az elkészült tésztagyűrűket ezután takarjuk le konyharuhával, majd szobahőmérsékleten hagyjuk 30 percig újrakelni.

Egy edénybe öntsünk kb. egy liter vizet, adjunk hozzá 1 evőkanál cukrot, és forraljuk fel.

Amikor a víz elkezd forrni, óvatosan helyezzük bele a tésztagyűrűket, majd főzzük 1-2 percig.

Ezután óvatosan emeljük ki a tésztát a vízből, csepegtessük le, majd egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá egy sütőpapírral kibélelt tepsire.

A tepsiben lévő tésztát ízlés szerint szórjuk meg mákkal, szezámmaggal, vagy éppen köménymaggal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt szép aranybarnára. (Én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem)

A sütőből kivéve helyezzük a pereceket egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Az elkészült perecet kínálhatjuk reggelire vagy éppen vacsorára, pl. vajjal megkenve, egy-egy szelet szalámival, vagy éppen egy bögre finom kakaóval.

Forrás: gizi-receptjei.blogspot.com/

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Egy falatnyi tavasz – illatos, szaftos, üdítően könnyed desszert

A répatorta sokak számára a húsvét egyik kihagyhatatlan süteménye, de ez a változat egészen új élményt ad azoknak is, akik eddig csak a klasszikus verziót ismerték. Szaftos, illatos, enyhén fűszeres, mégsem nehéz – és pont annyira édes, hogy bűntudat nélkül is élvezhető legyen.

Nem csóka, hanem csoda – Az articsóka gyógyító titkai

„Csókai csóka, vak varjúcska, Komor kőszál kőlakója…” – ki ne emlékezne Móra Ferenc játékos verssoraira? És ki ne hallaná meg fülében a „csóka” szó zenéjét, ha először találkozik az articsóka névvel? Mert valóban: első hallásra inkább tűnhet madárnak, mint zöldségnek. Azonban az articsóka – a maga tüskés, bogáncsszerű külseje mögött – valóságos táplálkozási és egészségügyi kincsestár. A fészkesvirágzatúak családjába tartozó növény nemcsak a tányérokra kívánkozik, hanem egyre gyakrabban bukkan fel természetgyógyászati ajánlásokban is. Nézzük, mit érdemes még tudnunk erről a különleges növényről.

Viszket, hámlik, pirosodik: mit tehetünk az ekcéma ellen?

Az ekcéma görög eredetű szó, amely hólyagos bőrelváltozásokat jelöl. Orvosi szempontból bőrgyulladásként vagy dermatitisként is emlegetik, és gyakran egyfajta túlérzékenységi reakcióként jelentkezik. Az allergiás bőrtünetek hátterében olyan gyakran használt termékek állnak, mint a parfüm, testápoló, dezodor, körömlakk vagy egyes gyógyszerek. A nikkel, amely sok bizsuban megtalálható, szintén sűrűn bizonyul kiváltó oknak – a becslések szerint minden tizedik nő érzékeny rá. Mit érdemes még tudnunk az ekcémáról?