Pestós mini piték házi diós-bazsalikomos pestóval
A pesto egy rendkívül ízletes szósz, aminek az alapja általában valamilyen olajos mag, bazsalikom és sajt. Házilag is el lehet készíteni és igazi ízbomba, amivel feldobhatjuk az egyszerű leveles tésztát is!
Recept: Mini pite diós-bazsalikomos Pestoval
Hozzávalók a diós-bazsalikomos pestóhoz:
- 10 dkg dió
- 1 nagy csokor friss bazsalikom
- 10 dkg füstölt sajt (v. parmezán)
- só (ízlés szerint)
- őrölt színes bors (ízlés szerint)
- 3-4 ek olívaolaj
A bazsalikomhoz adjuk hozzá a diót, a reszelt füstölt sajtot (v. parmezánt), az olívaolajat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd botmixerrel pépesítsük. (ha szükséges még adhatunk hozzá olívaolajat)
Hozzávalók a mini pitékhez:
- 1 cs Tante Fanny friss leveles tészta
- 3-4 db nagyobb, húsos paradicsom
- 5 dkg füstölt sajt
- 1 db tojássárga (kicsi)
- 1 ek tej
- diós-bazsalikomos pesto
A leveles tésztát tekerjük ki a papírral együtt, majd vágjuk fel ízlés szerint.
Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb helyezzük rá a feldarabolt tésztát.
Ezután a szélektől kb. 1 cm-es csíkot elhagyva, kanalazzuk rá a diós pesztót, helyezzük rá a felkarikázott paradicsomot.
A tojássárgához adjuk hozzá a tejet, villával verjük fel, majd kenjük le vele a szabadon hagyott tésztaszéleket.
Ezután ízlés szerint szórjuk meg reszelt füstölt sajttal, mielőtt betennénk a sütőbe.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd magasabb hőfokon kb. 30 perc alatt süssük szép aranyszínűre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk langyosra hűlni.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg friss bazsalikommal, majd langyosan kínáljuk.
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.com/