Pogácsa TOP 3
Pogácsa. Mi jut eszedbe erről a szóról? A nagymamád? Az a jellegzetes isteni meleg illat, vagy a pillanat, amikor a frissen készült pogit ketté szakítod és a puha kelt tészta belseje még gőzölög? Örök és kisimíthatatlan vita téma, hogy mi a tökéletes pogácsa méret. De valahogy mindegyik elfogy pillanatok alatt. A klasszikus recepten túl pedig igazi különlegességek formájában élheti reneszánszát a pogácsa a Te konyhádban is!
Bárki térül-fordul is a konyhádban, ha pogácsával kínálod, biztos szebb emléket őriz majd rólad. Márpedig, ha sós aprósüteménnyel kínáljuk, igyon is mellé valamit, az pedig már szinte egy közös élmény. A pogácsa ráadásul minden ünnephez, eseményhez illik, laktató és finom. Íme a legjobb receptek!
Feta sajtos krumplipogácsa
Kelleni fog hozzá:
- 50 dkg krumpli
- 15 dkg feta sajt
- 1 tojás
- 2 teáskanál kakukkfű
- 4 darab újhagyma
- 1 fél citrom leve
- só, bors, olaj
Hámozd meg a burgonyát, vágd apró kockákra, majd tedd fel főni enyhén sós vízben. Ha egészen puhára főtt, krumplinyomóval törd át alaposan. Éppen, mintha pürét készítenél, csak vajat és tejet ne adj hozzá. Vágd az újhagymát egészen apróra, a sajtot is morzsold minél kisebbre és a tojást is verd fel. Add mindet a burgonyához, a kakukkfűvel, sóval, borssal együtt. Az így kapott tésztát tedd a hűtőbe egy órára. Melegíts olajat és mikor már elég forró, a tésztából formázz kis pogácsákat (nem szükséges nyújtani és szaggatni, simán kézzel dolgozhatsz) és süsd aranyszínűre. Medvehagymás tejfölbe mártogatva nincs az a sós nasi, ami lekörözné! Forrás: Femina
Nagyanyó féle tepertős pogácsa
Az elkészítéséhez a következőkre lesz szükséged:
- 25 dkg liszt
- 15 dkg darált tepertő
- 2,5 dkg élesztő
- 2 dkg vaj 2 tojás
- 1,5 teáskanál só
- 1 dl tej
- 1 evőkanál tejföl
- 1 teáskanál cukor
Langyosítsd meg a tejecskét a cukorral, majd futtasd fel benne az élesztőt. Ez annyit tesz, hogy beleszórod / belemorzsolod a langyos cukros tejbe, majd mozdulatlanul hagyod állni, míg szépen feljön, felpárnásodik. Ezalatt a lisztet a vajjal alaposan elmorzsoljuk, a sót is hozzáadjuk. Majd összekeverjük az élesztős a liszttel, a darált tepertővel, a tojássárgájával és a tejföllel. Alaposan összegyúrjuk, míg teljesen homogén tésztát kapunk. Ezt követi a kelesztés – konyharuhával letakarva egy órán át meleg helyen pihenni hagyjuk. Mikor szépen megkelt, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, meghasogatjuk a tetejét és kiszaggatjuk. Sütőpapíron tojással megkenjük és 200 fokra előmelegített sütőben szűk fél óra alatt készre sütjük!
Forrás: Femina
Bögrés pogácsa – az egyszerűség kedvéért
Szerezd be az alábbiakat:
- 5 bögre liszt
- 20 dkg puha vaj vagy margarin
- 1 evőkanál puha zsír
- 1 bögre 20%-os tejföl (kb. 230 g)
- 1 púpozott teáskanál kristálycukor
- 1 csapott evőkanál só
- fél kocka friss élesztő (2,5 dkg)
- negyed bögre langyos tej
- 1 db tojás és egy sárgája
Futtasd fel az élesztőt a langyos tejecskében a fent leírt módon, majd keverd hozzá az összes többi hozzávalót. Ha még szükséges adj hozzá lisztet, ha pedig túl száraz egy kis tejföllel lazíthatsz a tészta állagán. Mikor tökéletes, sima, nem ragadós és könnyen gyúrható tésztád van, akkor az első lépéssel elkészültél.
Nyújtsd a tésztát egészen vékonyra, ezt követően hajtogasd össze és tedd a hűtőbe éjszakára. Sütés előtt ismét vékonyra nyújtsd ki és hajtogasd meg. Újra nyújtás után nagyobb pogácsaszaggatóval szaggasd ki és sütőpapírral bélelt tepsire helyezve kend meg a tetejét tojássárgájával. Szórd meg reszelt sajttal és mehet a sütőbe: 180 fokon aranybarna színig süsd!
Forrás: rupanerkonyha.cafeblog.hu