Rágcsáljunk mandulát!
A mandula nemcsak az egyik legfinomabb olajos mag, de az egyik legegészségesebb is! A cukorbetegek, a magas vérnyomás-betegek és a magas koleszterinszinttel küzdők, valamint a fogyókúrázók is profitálhatnak belőle. Az ára változó lehet, így érdemes szétnézni, mielőtt megvásároljuk.
A mandula tápanyag tartalma
100 g mandulában kb. 600 kalória, 21 g fehérje, 49 g zsír és 21 g szénhidrát van. Zsírsavakból telített és telítetlen fajtát is tartalmaz. Alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, azaz nem ugrik meg a vércukorszint a fogyasztását követően.
Vitamin és ásványi anyag tartalma
A mandulát nemcsak élvezeti célokból, rágcsaként érdemes fogyasztani. A nyers (azaz nem pirított és legfőképpen nem sózott) mandula kiváló vitaminforrás. A következőket tartalmazza nagyobb mennyiségben: B1-, B2-, B6- és E-vitamin. A mandula egyébként az egyik legjobb E-vitamin forrás a világon. Ezenkívül remek kálium, kalcium, magnézium, foszfor, vas, mangán és cink forrás.
Fantasztikus antioxidáns!
Mint olvashattad a mandula rengeteg antioxidáns hatású vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ezek nagy része éppen a mandula vékony barna héjában van, így érdemes ezzel együtt fogyasztanod. Az antioxidánsok segítenek megvédeni a sejteket a szabad gyök támadásától, így nyújthatnak védelmet a betegségek és a korai sejtöregedés ellen.
Magnézium, magnézium, magnézium!
A mandulát nemcsak alacsony glikémiás indexe miatt érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek, hanem magas magnézium tartalma miatt is. A magnéziumhiány nagyon gyakori a kettes típusú diabéteszben szenvedőknél, pedig segítene a vércukorszint szabályozásában. Ezenkívül a magas vérnyomás-betegeknek is előnyös lehet a mandulafogyasztás, mivel a magnéziumhiány több kutatás szerint is összekapcsolható a betegség kialakulásával.
Ha stresszesebbnek érzed magad a kelleténél, szintén segíthet a mandula természetes magnéziumtartalma. A rágcsálás egyébként is megnyugtat és segítheti a koncentrációt is, ami nagyon fontos stresszes élethelyzetekben.
Csökkentheti a koleszterinszintet!
Egy-két maréknyi mandula elfogyasztásával hozzájárulhatunk a koleszterinszint enyhe csökkenéséhez.
Segíthet a fogyókúrában!
A magok kalóriatartalmának 10-15%-a nem szívódik fel a testben. Ráadásul jó éhségűző, így kiváló kiegészítés a diéta alatt. Egy 100 túlsúlyos nőt vizsgáló kutatásban, azt találták, hogy azok, akik mandulát fogyasztottak több kilót adtak le, mint a másik csoport. Tehát magas zsírtartalma ellenére, nem kell kiiktatni a fogyókúrából, de vigyázni kell vele, hogy az ajánlott mennyiséget (1, maximum 2 markényi) ne lépjük túl, hiszen eteti magát.
Mandulaolaj – a bőrpuhító csodaszer
A mandula préselt olaját a szépségipar már régóta felhasználja. E-vitamin tartalma hozzájárulhat a bőr öregedésének késleltetéséhez és a regenerálódáshoz, ezenkívül megóvja a kiszáradástól is. A tiszta mandulaolajat nedves bőrbe dörzsöljük be zuhanyzás után.
Mindannyiunk kedvence: a marcipán
A vékony, barna héjától megfosztott, ledarált mandula a marcipán fontos összetevője. A legaromásabb marcipánokhoz keserű mandulát is kevernek, amit egyébkén önmagában nem fogyasztanánk, de ez adja a kedvelt édesség és cukrász-alapanyag igazi zamatát. Az őrölt mandula, azaz a mandulaliszt tökéletes helyettesítője lehet a lisztnek süteményekben.
Az éretlen mandulát likőrökhöz is felhasználják, az aromás ital koktélok és sütemények kedvelt kiegészítője.
Figyelmeztetés!
A keserű mandula ciánsavat is tartalmaz, 10-12 szem elfogyasztása már mérgezéses tünetekkel járhat, de keserű íze miatt valószínűleg ennyit nem eszik meg belőle senki sem. Főzés vagy más hőkezelés hatására ez az anyag lebomlik.
Forrás: authoritynutrition.com, hazipatika.hu