Saját készítésű, kézműves csoki ajándékba? Miért ne!
Saját magad is alkothatsz magvakkal, aszalt gyümölcsökkel dúsított finom és rendkívül mutatós, kézműves csokoládét, ráadásul a piaci ár töredékéért. A saját ízlésed szerint feldíszítheted, egyedivé teheted. Ha ajándékba szeretnéd adni, akkor is tökéletes!
Kézműves, kókuszvajas csokoládé
Hozzávalók egy kb. 200 g-os táblához:
- 1 bögre kókuszreszelékből készült kókuszvaj - nem kókuszolaj, a receptjét alább megtalálhatod, Te magad elkészítheted!
- 100 g étcsokoládé (minimum 70%-os, jó minőségű)
- olajos magok, aszalt gyümölcsök, kakaóbab, virágok, levelek stb.
Vízgőz fölött kezdd el melegíteni a csokoládét.
Ha friss a kókuszvajad, akkor kanalazd bele a már olvadt csokiba, és kevergesd 2 percig.
Ha kemény a vaj, akkor tedd bele az üveget egy meleg vízzel teli lábasba és várd meg, amíg megolvad, hogy ki tudd szedni az üvegből, és úgy melegítsd tovább együtt a csokival. Mindenképp vízgőz fölött dolgozz, mert a kókuszvaj és a csoki is könnyen megég.
Kibélelünk egy formát sütőpapírral – nálam 11 x 21 cm-es. Ennél lehet kicsit nagyobb, de kisebb semmiképpen, mert akkor nagyon vastag lesz a csokitábla, és nem bírod eltörni.
Ha már egyneművé és folyóssá vált a kókuszos csokimassza, akkor a formába öntjük.
És most jön az őrület: szórjuk meg magokkal, szárított gyümölccsel. Egy kis inspiráció: mandula, pörkölt mogyoró, dió, tökmag, napraforgómag, aszalt sárgabarack, áfonya, szilva, mentalevél vagy akár kókuszreszelék – csak hogy halmozzuk az élvezeteket.
A kókuszvaj elkészítése
Hozzávalók kb. 1 bögre kókuszvajhoz:
- 2 1/2 bögre kókuszreszelék (200g)
- nagy teljesítményű késes robotgép
A kókuszreszeléket a gépbe tesszük és, nagy fokozaton elkezdjük pörgetni. 2-3 perc után már látni fogjuk, ahogy a kókusz viselkedése megváltozik, elkezdenek összetapadni a szemek, majd szép lassan kezd masszává válni a dolog úgy az 5. perc környékén.
Hagyjuk a gépet, hogy tegye a dolgát, de az 5. perc után valószínűleg már egy-egy szünetet kell tartanunk, hogy a gép falára tapadt darabokat spatulával lekapargassuk. Ne csüggedjen a lelkesedés, kókuszvaj lesz belőle – akárki meglássa! A 15. perc környékén már nagyon szépen kezd kirajzolódni előttünk, hogy bizony ez kezd folyékony állományú lenni. Jó úton járunk, még pár perc és kész.
Tegyük lezárható üvegcsébe, mindenképpen torkoskodjunk be belőle pár teáskanálnyit, mert frissen a legfinomabb.
Receptek: hovalettavaj.blogspot.com