2020.12.18. 18:00:43 15800 310

Savanyú káposztalé, ne csak karácsonykor fogyaszd!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Te tudtad, hogy a savanyú káposztalé fogyasztása segíti a szervezetet és tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal? Elmondjuk miért is hasznos a rendszeres fogyasztása.

Savanyú káposzta - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Savanyú káposzta

A savanyú káposztalé kedvező antioxidáns tartalommal büszkélkedhet, továbbá kiváló gyulladáscsökkentő és hatékony probiotikum forrás. Nagyon jól tudjuk, hogy télen hajlamosabbak vagyunk több zsíros és nehéz ételt fogyasztani. A karácsonyi időszak pedig ezen szokásunkon csak nehezít a sok könnyűnek egyáltalán nem mondható fogásokkal, amivel a családunk készül ezen a csodás ünnepen. Éppen ezért érdemes beiktatni a napi ételeink közé fermentált zöldségeket és leveket.

A legtermészetesebb méregtelenítő hatást érhetjük el és segíti tehermentesíteni a gyomrunk működését. Erre pedig tökéletesen alkalmazható az egyik közismert ételünk, a savanyú káposzta és annak leve. Hajdanán a nagyanyáink érlelték hatalmas fahordóban a káposztát. Manapság már egyszerűbb a boltok polcairól levenni és azt fogyasztani. Viszont, ha te magad szeretnéd elkészíteni a savanyított káposztát, mutatjuk mit kell tenned:

Sós lében érlelt káposzta házilag

Csak semmi pánik. Nagyon egyszerű a feladat, bár 21 napra lesz szükség, hogy megérleld a saját savanyú káposztádat. Reszeld le a káposztát és tömködd bele egy befőttesüvegbe, majd öntsd fel felforralt és visszahűtött sós vízzel (a só legyen himalájai vagy parajdi; 1 liter vízhez szükséges egy evőkanál só). Figyelj rá, hogy a sós víz teljesen ellepje a káposztát, mert ellenkező esetben bepenészedhet.

A tetejére rakhatsz káposztaleveleket is, amit nem gyalultál le, ezután nagyon jól zárd le a befőttes üveget. Erre azért is van szükség, hogy az anaerob közeg kialakuljon ahhoz, hogy a tejsavbaktériumok hatására fermentálódjon a káposzta. Igyekezz olyan helyre tenni az üvegeket, ahol a 18-22 fokos hőmérsékletet tudod számára biztosítani, és hagyd érlelni 21 napig. Ezután már beteheted a hűtőbe. Bátran fogyaszthatod mindennap.

A káposztalé fogyasztásának pozitív hatásai

Napi egy csésze káposztalé és elfelejthetjük a fejfájást, a hányingert és az émelygést. A kínzó tünetek mellett, nemcsak a B6 vitamint kapjuk meg, hanem a szervezetünk ásványi anyag igényét is kielégítjük a káposztalé fogyasztásával.

Ha egy héten keresztül minden reggel megiszol egy pohár káposztalevet, segít megszabadulni a haspuffadástól és az emésztési problémáktól. Biztos lehetsz benne, hogy a székrekedési problémákra is gyógyír, továbbá sokkal energikusabb leszel a magas C-Vitamin tartalma miatt.

Alacsony a vérnyomásod? Napi egy csésze és azonnal visszaáll a normál értékre.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Toszkán hangulat a tányéron – Pappa al pomodoro, az olasz parasztkonyha gyöngyszeme

Kevés nemzet tud olyan szenvedéllyel főzni, mint az olaszok – és talán még kevesebb képes ennyire egyszerű alapanyagokból valódi gasztronómiai élményt varázsolni. A pappa al pomodoro, vagyis a paradicsomos kenyérleves tipikus toszkán fogás, melyet generációk óta készítenek a régióban, főként a nyári hónapokban, amikor a paradicsom a legédesebb és a legzamatosabb.

Így eddzük az akaraterőnket

Az emberek egyik legbecsesebb tulajdonságai közé sorolható akaraterő azzal vértezi fel „birtoklóját”, hogy tudatosan, elszántan érvényesíteni tudja mindazt, amit célul tűzött ki maga elé. Szívósság ez, csodálatra méltó eltökéltség, ami különösen a megpróbáltatásokkal bőségesen telezsúfolt időkben teszi követendővé azokat, akik ebben jeleskednek. Gyakorlása nem más, mint az önfegyelem, az önuralom erkölcsi magasságokba emelése, kiegészülve az önismeret tántoríthatatlanságával.

Tudjuk, mégsem tesszük? Egészségre törekvés kis lépésekben

A Leideni Egyetem kutatói szerint manapság igencsak erőteljes akadályokba ütközik mindenki, aki egészségesebben akar élni. Marieke Adriaanse, a Leideni Egyetem Orvosi Központjának professzora, mindezt azzal egészíti ki, hogy a tudományos előrevetítések szerint 2060-ra szükségessé válik, hogy minden harmadik ember az egészségügyben helyezkedjen el. Éppen ezért már ma arra kell törekednünk, hogy a megelőzést helyezzük előtérbe, ha az egészséges életmód mellett döntünk.