„Sej, ribizli…” – Élet a dalon túl finom receptekkel
Az egressel együtt gyermekkorom nyarai jutnak eszembe a ribizliről. Számomra ez is olyan „Nagymama-gyümölcs”, mert csak az ő kertjében lehetett szedni. És csakis ő tudott belőle isteni finom, habos sütit és édesen fanyar, vagy fanyarul édes lekvárt készíteni.
A lekváron és a sokféle, ínycsiklandozó süteményen, tortán kívül készíthetünk még belőle likőrt, vagy ecetet is.
Azért ne maradjon ki…
Íme, egy lekvár recept, amire még a nagyik is rácsodálkoznának.
Banános ribizli lekvár
Ami kell hozzá:
-50 dkg 2:1-es zselésítő cukor
-50 dkg banán
-50 dkg ribizli
-2 evőkanál rum
-1 citrom, illetve a leve
A ribizlit megmossuk, a kacsról leszedjük és pürésítjük. (Aki mag nélkül szereti, le is szűrheti a pépesített gyümölcsöt.) A banánt meghámozzuk, és egy villával szétnyomkodjuk, de lehet ezt is pürésíteni. A gyümölcsöket összekeverjük egymással és a citrom levével, majd beleöntjük a cukrot és azzal is megkavarjuk. Ha megvan, vihetjük is összeforralni. Ha rumosan szeretnéd, még forrás előtt tedd bele azt. Ha már „gyöngyözik”, még 3-5 percig hagyjuk forrni, de folyamatosan kevergessük közben.
Ha kész, „ugorhatnak” is az üvegekbe.
Még fanyarabb finomság
Ribizli ecet
Hozzávalók:
-6 dl fehér balzsamecet
-30 dkg cukor
-50 dkg ribizli
-1 vaníliarúd
A balzsamecetet a cukorral addig melegítem, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. Ehhez hozzáadjuk a megmosott, megtisztított ribizlit és a vaníliarudat. Negyed óráig forraljuk. Kevergessük folyamatosan azért, hogy a bogyók szétrepedjenek és színüket, ízüket az ecet átvegye. Ha kész, szedjük ki a vaníliarudat és szűrjük át az kész ecetet. Ha lehet, még forrón kerüljön az üvegekbe. Nagyjából 1 liter lesz belőle.
Amit a nagymamák biztos nem készítenek
Ribizli likőr
Ami kell hozzá:
-1 kg ribizli
-1 kg cukor
-1 csomag vaníliás cukor
-2 liter víz
-125 ml rum (54 %-os)
-1 üveg pálinka
A ribizlit mosd és pucold meg, tedd a vízbe és negyed órát hagyd forrni. A cukrot és a vaníliás cukrot tedd a forró lébe és hagyd állni az egészet egy éjszakát. Másnap add hozzá a pálinkát és a rumot és már mehetnek is az üvegekbe.
Forrás: chefkoch.de