Sörlevesek – bármikor az asztalra kerülhet egy finom vacsora!
Sajtos, pikáns, tejes – megannyi ízesítéssel készülhet a finom sörleves, amit eredetileg a bajor jelzővel szokás illetni. Ez nem véletlen, hiszen a bajorok egyik specialitásáról van szó, de van az angoloknak és a hollandoknak is levese a folyékony kenyérből. Mivel a sör egy keserű ital, így a levesnél is számítsunk erre az ízvilágra, igaz lehet rajta enyhíteni.
Például azzal, hogy édeskésebb barna sört választunk alapanyagnak, ezenkívül cukor is kerülhet a levesbe, de a tejszín valamint a sajt sem idegen tőle. Mivel a sör alkoholtartalma a főzés következtében elillan, ezért gyerekek és várandós nők is fogyaszthatják. Az íze azonban maximálisan érvényesülni fog így is. Akár maradék sörből is elkészíthető, így tipikus fogás lehet grill partik másnapján. :)
Sajtos sörleves - Recept
Hozzávalók:
- Fél liter lager sör
- 1,5 l húsleves alaplé (lehet kockából is, ha nincs félretéve)
- olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- só, frissen őrölt bors
- 2 babérlevél
- 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 6 ek liszt
- Friss kakukkfű (4 szál)
- 25 dkg puha sajt
- 15 dkg füstölt kolbász vékonyra szelve
- Friss petrezselyem a díszítéshez
- Kruton vagy pirított kenyérkocka
Elkészítés
A kolbászt ropogósra pirítjuk, majd félre tesszük. A hagymát az olajon karamellizáljuk, apróra vágott fokhagymát adunk hozzá, liszttel sűrítjük. fokozatosan hozzáöntjük az alaplét, és csomómentesre keverjük. Sózzuk, borsozzuk, babérlevelet adunk hozzá. Beleöntjük a sört is, majd a kakukkfüvet. Fedő nélkül kis lángon kb. 40 percet főzzük. Ekkor kockákra vágjuk a sajtot, a levesbe tesszük, és addig főzzük, míg elolvad a sajt.
Kolbász chipsszel, krutonnal, petrezselyemzölddel és esetleg a maradék reszelt sajttal dúsítva tálaljuk! Ha nagyon autentikusak szeretnénk lenni magunk készítjük a kenyérkockákat bajor rozskenyérből!
A recept forrása: rd.hu
Egyszerű holland sörleves – recept
Ez a recept tele lesz alkoholos ízekkel, és maradni is fog a fokokból, így ezt gyerekeknek ne adjuk, de nagyon gyorsan megvan és kevés hozzávalóból áll.
Hozzávalók:
- fél liter barna sör
- fél liter fehér bor
- 4 dkg vaj
- 3 dkg cukor
- 4 tojássárga
- fél kiskanál szerecsendió
A fehérbort és a sört el kezdjük melegíteni egy lábosban, vigyázunk, hogy ne forrjon fel. A tojássárgáját kikeverjük a cukorral és a vajjal. Amikor már habos, hozzáadjuk a sörös-boros léhez, és folyamatosan keverjük, míg krémes állagot nem kapunk. Ne forraljuk fel. Adjuk hozzá a szerecsendiót is, majd pirítóssal kínáljuk.
Bajor sörleves - recept
Hozzávalók:
- 1,5 evőkanál liszt,
- 3 és fél kávéskanál vaj
- 1 liter sör,
- 1 kis darab fahéj,
- 2 tojássárgája,
- cukor, ízlés szerint,
- 1 dl + 1 evőkanál tej
A tálaláshoz: pirított zsemlekocka
A sört bontsuk fel és pihentessük két órát. A vajon pirítsuk meg a lisztet, apránként öntsük fel sörrel, és kevergessük, hogy ne csomósodjon össze. Fahéjjal, cukorral fűszerezzük és forraljuk fel. A tojássárgáját ki keverjük a tejjel, és apránként hozzáadjuk a sörhöz. Közben keverjük. Mikor krémes állaga lett, picit hűtjük. Melegen, de nem forrón tálaljuk, pirított zsemlekockákkal.
Angol sörleves krémsajttal - Recept
Hozzávalók:
- fél liter csirkealaplé
- 1 doboz krémsajt (natúr)
- fél liter világos sör
- cayenne bors
A csirkelevest felmelegítjük és a cayenne borssal fűszerezzük, egy keveset kimerünk belőle egy tálba, és csomómentesre keverjük benne a krémsajtot. Ezt aztán visszaadagoljuk a levesbe folyamatos kevergetés mellett. Hozzáadjuk a sört, és tovább melegítjük. Ne forraljuk fel, tálaljuk azon melegében!
Forrás: gasztrokaland.hu/cikk/show/1496