Sós kalács - akár húsvéti maradékkal is megtöltheted!
A húsvéti asztalon ott a helye a kalácsnak! Ezután a sonkával és tojással töltött kalács után pedig mind a tíz ujjadat megnyalod majd. Ha csak friss zöldségeket tálalsz hozzá, úgyis egy teljes értékű húsvéti reggelit adhatsz a családnak.
Akár a húsvéti maradék sonkával és főtt tojással is megsütheted, az ünnep után sem fog tiltakozni senki, ne aggódj!
Sonkás kalács - Recept
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 db natúr joghurt (Danone 125g-os)
- 5 dkg vaj
- 2 db tojássárga
- 1 tk cukor
- 2 tk só
A langyos, cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, majd pár perc alatt futtassuk fel.
A keverőtálba szitáljuk bele a sóval összekevert lisztet, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést.
A vajat olvasszuk meg, majd hűtsük vissza, és keverjük simára a tojássárgákkal.
Ezután a liszt közepébe lévő mélyedésbe öntsük bele a joghurtot, a vajas-tojássárgás keveréket, és a felfuttatott élesztőt. Ezután indítsuk el a robotgépet, és 5-6 perc alatt dagasszuk meg a tésztát. (természetesen megdagaszthatjuk kézzel, vagy kenyérsütőgépben is)
A megdagasztott tésztát ezután tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd konyharuhával takarjuk le, és langyos helyen 1 óra alatt kelesszük a duplájára.
Töltelék hozzávalói:
- 20 dkg főtt, füstölt sonka
- 5 db főtt tojás (nagy)
- 2-3 ek tejföl
- 2 tk mustár
- 2 ek kukoricaliszt
- só
őrölt bors
A lekenéshez: 1 db tojás (kicsi)
A teljesen kihűlt főtt, füstölt sonkát vágjuk fel kisebb darabokra.
Az előzőleg megfőzött, és teljesen kihűlt tojásokat pucoljuk meg, majd szintén vágjuk fel apróra.
Egy tálba tegyük bele a tejfölt, majd adjuk hozzá a mustárt, a kukoricalisztet, ízlés szerint sózzuk borsozzuk, és keverjük simára. Ezután adjuk hozzá az apróra felvágott tojást, és keverjük óvatosan össze.
A megkelt tésztát borítsuk ki egy lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki kb. 1,5 cm vastagra. (arra figyeljünk hogy ne legyen nagyobb a kuglóf forma méreténél amiben majd sütjük)
Ezután kanalazzuk rá az összekevert tölteléket, majd óvatosan kenjük el a tésztán, hogy lehetőleg mindenhova kerüljön belőle. Ezután szórjuk meg az apróra vágott sonkával, majd tekerjük fel úgy, mint a bejglit.
Egy 24 cm-es kuglóf formát zsírozzunk, és lisztezzünk ki, majd helyezzük bele a feltekert tésztát. Ezután takarjuk le egy konyharuhával, és langyos helyen kelesszük 30 percig újra, majd kenjük le felvert egész tojással.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 45-50 perc alatt szép pirosra. (én légkeverésnél 150 fokon, 45 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk az ünnepi asztalon.
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu