2015.03.30. 11:00:00 14690 417

Sós kalács - akár húsvéti maradékkal is megtöltheted!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A húsvéti asztalon ott a helye a kalácsnak! Ezután a sonkával és tojással töltött kalács után pedig mind a tíz ujjadat megnyalod majd. Ha csak friss zöldségeket tálalsz hozzá, úgyis egy teljes értékű húsvéti reggelit adhatsz a családnak.

Sonkás kalács | Fotó: gizi-receptjei.blogspot.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sonkás kalács | Fotó: gizi-receptjei.blogspot.hu

Akár a húsvéti maradék sonkával és főtt tojással is megsütheted, az ünnep után sem fog tiltakozni senki, ne aggódj!

Sonkás kalács - Recept

Hozzávalók a tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 db natúr joghurt (Danone 125g-os)
  • 5 dkg vaj
  • 2 db tojássárga
  • 1 tk cukor
  • 2 tk só

A langyos, cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, majd pár perc alatt futtassuk fel.

A keverőtálba szitáljuk bele a sóval összekevert lisztet, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést.

A vajat olvasszuk meg, majd hűtsük vissza, és keverjük simára a tojássárgákkal.

Ezután a liszt közepébe lévő mélyedésbe öntsük bele a joghurtot, a vajas-tojássárgás keveréket, és a felfuttatott élesztőt. Ezután indítsuk el a robotgépet, és 5-6 perc alatt dagasszuk meg a tésztát. (természetesen megdagaszthatjuk kézzel, vagy kenyérsütőgépben is)

A megdagasztott tésztát ezután tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd konyharuhával takarjuk le, és langyos helyen 1 óra alatt kelesszük a duplájára.

Töltelék hozzávalói:

  • 20 dkg főtt, füstölt sonka
  • 5 db főtt tojás (nagy)
  • 2-3 ek tejföl
  • 2 tk mustár
  • 2 ek kukoricaliszt
  • őrölt bors

  • A lekenéshez: 1 db tojás (kicsi)

A teljesen kihűlt főtt, füstölt sonkát vágjuk fel kisebb darabokra.

Az előzőleg megfőzött, és teljesen kihűlt tojásokat pucoljuk meg, majd szintén vágjuk fel apróra.

Egy tálba tegyük bele a tejfölt, majd adjuk hozzá a mustárt, a kukoricalisztet, ízlés szerint sózzuk borsozzuk, és keverjük simára. Ezután adjuk hozzá az apróra felvágott tojást, és keverjük óvatosan össze.

A megkelt tésztát borítsuk ki egy lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki kb. 1,5 cm vastagra. (arra figyeljünk hogy ne legyen nagyobb a kuglóf forma méreténél amiben majd sütjük)

Ezután kanalazzuk rá az összekevert tölteléket, majd óvatosan kenjük el a tésztán, hogy lehetőleg mindenhova kerüljön belőle. Ezután szórjuk meg az apróra vágott sonkával, majd tekerjük fel úgy, mint a bejglit.

Egy 24 cm-es kuglóf formát zsírozzunk, és lisztezzünk ki, majd helyezzük bele a feltekert tésztát. Ezután takarjuk le egy konyharuhával, és langyos helyen kelesszük 30 percig újra, majd kenjük le felvert egész tojással.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 45-50 perc alatt szép pirosra. (én légkeverésnél 150 fokon, 45 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk az ünnepi asztalon.

További kalácsreceptek>>

Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...