Spenótos töltött pizza - a vacsoramentő!
Ha a spenótot főzelék formájában nem is szereti a család, töltelékként még lehet, hogy szívesen elfogyasztja. Ez a helyzet például a férjemmel is, ha van még egy kis sajt, meg hús meg mondjuk pizzatészta, akkor jöhet a spenót is - most éppen calzone formájában!
Spenótos töltött pizza, azaz Calzone
Hozzávalók:
- 1 cs Tante Fanny kerek pizzatészta vagy pizzatészta házilag
- 20 dkg spenót
- 15 dkg mascarpone
- 1 ek tejföl (20%-os)
- 15 dkg gépsonka (v. kolbász, szalámi...)
- só (ízlés szerint)
- 2 csipetnyi őrölt fehér bors
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 1 db tojás
A spenótot alaposan mossuk meg, majd enyhén sós, szódabikarbónás vízben főzzük pár percig. Ezután tegyük egy szűrőbe, alaposan csepegtessük le, majd amikor már kihűlt, kicsit nyomkodjuk meg, és vágjuk fel apróra.
A vékonyra szeletelt gépsonkát (v. kolbászt, szalámit...) vágjuk fel ízlés szerint kisebb kockákra.
A mascarponéhoz adjuk hozzá a tejfölt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd keverjük alaposan össze.
Ezután először keverjük hozzá az előzőleg megfőzött, és apróra vágott spenótot, a tojássárgát, majd a felkockázott gépsonkát is. (közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána)
A pizzatésztát tekerjük ki a papírból, majd az egyik felére kanalazzuk rá a tölteléket. Ezután kenjük le körbe a tészta szélét tojásfehérjével, majd hajtsuk rá a töltelékre az üresen maradt tésztarészt.
Ezután a tésztaszélét alaposan lenyomkodjuk le, majd csippentsük össze, hogy sütés közben ne nyíljon majd szét. (Én a szélét először lenyomkodtam, majd kicsit felhajtottam, és utána csíptem össze.)
A megtöltött tésztát ezután helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük le tojásfehérjével.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőfokon süssük 25-30 perc alatt szép pirosra. ( Én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve, hagyjuk kicsit hűlni, majd vágjuk félbe, és úgy kínáljuk.
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.com/