2021.08.12. 08:34:29 7931 222

SUP, mint vízisport - az idei divat
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az idei nyár legnagyobb slágere idehaza a SUP, a legkisebbtől a legnagyobb tavakig mindenhol látni deszkákon ácsorgó evezősöket. Minden korosztályban, nemtől függetlenül. Honnan származik a SUP, és mi a célja? Olvasd el és próbáld ki te is!

SUP - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com SUP

A SUP deszkázás, azaz állva evezés is, mint annyi minden, az Amerikai Egyesült Államokból csordogált át hozzánk, és bár ott már kb. tíz éve űzik ezt a sportot, hozzánk csak az elmúlt 1-2 évben tört be divatként. Peruban, Izraelben, Kínában azonban már vagy ezer éve utaztak, szállítottak a vízen hasonló módszerrel. Itthon nincs korlátozás, bármely folyón és tavon felállhatunk a SUP deszkánkra és „szelhetjük a hullámokat” – kivéve persze a Duna Budapesten elnyúló részét, de logikusan nem is lenne túl biztonságos.

Miért ilyen népszerű?

Egyrészt, mert minden újdonság hirtelen népszerű lesz, amikor megjelenik, másrészt viszont azért, mert könnyedén elsajátítható a mozgásforma. Akár egy alkalmas oktatással is megtanulhatjuk profin használni a SUP-ot, azt hogyan kell megfelelően a vízre tenni, miként tudunk rá felállni, milyen testtartással érdemes használni, hogyan tudjuk irányítani. Persze mindezeket autodidakta módon is elsajátíthatjuk, azonban mégis egyszerűbb, ha egy profi avat be minket a szabályokba, a felszerelések használatába, és a hatékony mozdulatokba. Szintén oka a népszerűségnek, hogy bárki, tényleg bárki végezheti. Nincs szükség hozzá társaságra, ugyanakkor akár a barátokkal vagy a családdal is űzhetjük, vagy magunkkal vihetjük biztonságosan úszó, vízkedvelő kutyánkat is (a számukra készült mentőmellényben, természetesen). A mentőmellényről ne feledkezzünk mi sem!

Körültekintően, biztonságosan!

Ne feledkezzünk meg egy pillanatra sem a víz veszélyeiről! SUP-on elhelyezkedve nem tudhatod milyen mély az alattad elterülő tó/folyó, így csak biztos úszástudással érdemes rámerészkedned. Ráadásul a mentőmellény is elengedhetetlen, hiszen forró napon állva felmelegedett testtel, ha belepottyansz a vízbe, nem biztos, hogy önerőből vízfelszínen tudsz majd maradni, vagy akár deszkába kapaszkodni, visszamászni. Időnként vizezd magad, és a napvédelemről se feledkezz meg!

Kezdőtől a profiig

Kezdőként érdemes minél szélesebb deszkát beszereznünk, és válasszuk inkább a merev helyett a felfújható verziót. Hiszen, ha esünk, kellemesebb egy puhább deszkán landolni, mint a keményen. A felfújható SUP-nak nagy előnye az is, hogy nem kell külön eszköz a szállításához. Eleinte sekély vízben, szélcsendes időben próbálkozzunk, majd jöhetnek a merészebb evezések!

Forrás: Csupasport

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A férfiak vagy nők barátsága tart tovább?

Fordíthatjuk tekintetünket a világ bármely részére, mindenhol meggyőződhetünk „az ember társas lény” örökigazságáról. Egymagában a teremtés koronájaként méltatott emberi lény gyenge, örökös célpontja a veszélynek, fenyegetettségnek. Ezért emberi kapcsolatok és együttműködések bázisára épülő társadalmat rendezett maga köré, melyben megosztotta a tevékenységeket, szorosabbra fűzte az ember-ember köteléket. Mindeközben észlelte, hogy bizonyos kapcsolattípusokért érdemes többet munkálkodni, azok minőségét folyamatosan növelni – leginkább a család, a rokonság, a partnerkapcsolat és a barátság tartozik ezek közé. Ez utóbbi kapcsolattípus kapcsán kérdésként merülhet fel, hogy vajon melyik nem képviselői képesek és készek hosszabb távú barátságok kialakítására és fenntartására?

Befejeztem, nem fejeztem? Tudj meg többet a Zeigarnik-hatásról

Ma milyen eddig még befejezetlenül várakozó teendők jutnak eszedbe? Ezzel szemben pedig hányszor fordul elő az, hogy olyan feladataidra gondolsz, amelyeknek a végére már sikerült pontot tenned? Mennyire érzel leküzdhetetlen késztetést arra, hogy tovább nézz egy függőben hagyott cselekményű sorozatot? Mindezek a kérdések szorosan összefüggnek a Zeigarnik-effektus néven futó jelenséggel. Hogy miről is van szó? Erre a kérdésre az alábbiakban keressük a választ.

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.