Süss süteményt a mediterrán nyár ihletésével: A sokoldalú ricotta „torta”
Szereted az édes reggeliket? Netán szívesen teázol/kávézol tízórai vagy uzsonna időben egy jó szelet süteménnyel körítve? Kedveled a gyümölcsökkel tálalt desszerteket? Ha bármelyikre igennel válaszoltál, akkor a laktózmentes ricotta alapú sütemény téged is csábítani fog!
Ricotta torta
Hozzávalók:
4-5 ek. olívaolaj
3 egész tojás
80 gr porcukor
230 gr ricotta
1 citrom
170 gr liszt
fél tk. szódabikarbóna
1 tk. sütőpor
1 csipet só
4 tk. fenyőmag (opcionális)
Előkészületek:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. (Légkeveréses módnál 160 fokra.) Egy nem tapadós szögletes (kenyérsütő) formát olajozzunk ki vékonyan vagy béleljük ki sütőpapírral.
Elkészítés:
A tojásokat verjük fel és keverjük el a cukorral úgy, hogy nagyon könnyű habot kapjunk.
Egy másik tálban keverjük össze a ricottával a citrom reszelt héját és kifacsart levét, és adjuk hozzá a maradék olajat (kb. 4 ek.). A két tál tartalmát ezután óvatosan és alaposan forgassuk össze.
Az átszitált lisztet, ami a szódabikarbónát, a sót és a sütőport is tartalmazza, jól eloszlatva a masszánkhoz keverhetjük.
A kész süteményalapunk ekkor belekerülhet a formába, majd a tetejét megszórhatjuk fenyőmaggal, ha szeretnénk. Sütőben 30 perc alatt készre süthető. Hogy jól átsült-e a közepe, ellenőrizzük le tűpróbával!
A ricotta nedvességtartalmának köszönhetően süteményünk másnap sem lesz száraz. Kínálhatjuk fügével, eperrel, körtével vagy barackfélékkel is.
Forrás: https://www.houseandgarden.co.uk/recipe/ricotta-cake