Sütés nélküli sütemények - Itt a nyári házi desszert listád!
Minden háziasszonynak szüksége van egy-két sütés nélküli süti receptre, amit akár nagy melegben is elkészíthet. Ilyenkor jöhetnek a pohárkrémek, a keksz vagy babapiskóta alapú sütemények, a sajttorták és a joghurttorták. A következő gyűjtemény csak ilyenekből áll!
Áfonyás sajttortás kehely
Hozzávalók 4 személyre:
- 15-20 dkg áfonya
- 3 ek kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
15 dkg Győri Édes keksz
- 25 dkg mascarpone
- 2 dl Hulala (v. habtejszín)
- 1 cs vaníliás cukor
- porcukor
- 1/2 citrom leve
- reszelt citromhéj
Tegyük az áfonyát, a kristálycukrot, és a vaníliás cukrot egy tányérba, majd tegyük be a mikroba, és a legmagasabb fokozaton 2-3 percig melegítsük fel. Ezután vegyük ki és óvatosan keverjük össze, majd hagyjuk teljesen kihűlni. (én közben kétszer átkevertem)
Morzsoljuk össze a kekszet, majd osszuk el egyenlően a poharakba.
A mascarponét kiverjük simára az ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, és a citromlével.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük kemény habbá, majd apránként kézi habverővel, keverjük hozzá a mascarpone krémhez.
A poharakban lévő keksz tetejére kanalazzuk rá a mascarponés-habos krémet, majd kanalazzuk rá a mártásos áfonyát. Ezután tegyük be a hűtőbe, hogy kellően lehűljön, és az ízek jól összeérjenek.
A pohárkrémet közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, és jóízűen fogyasszuk el. (rövidebb útra, hűtőtáskában nyugodtan magunkkal vihetjük)
Joghurtos sárgadinnye torta
Kekszes alap hozzávalói 24 cm-es tortaformához:
- 25 dkg Győri Édes kakaós keksz
- 15 dkg vaj
A kekszet daráljuk le, (v. morzsoljuk össze) majd adjuk hozzá a felmelegített vajat, és keverjük alaposan össze.
A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük, és egyenletesen lapogassuk bele a vajas-kekszet. Ezután tegyük be a hűtőbe legalább egy fél órára, hogy megdermedjen.
Joghurtos-sárgadinnyés töltelék hozzávalói:
- 5 dl vaníliás görög joghurt
- 15 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 1/2 citrom reszelt héja
- 4 dl Hulala (v. habtejszín)
- 10 gramm porzselatin + 1 dl víz
- 1 közepes méretű sárgadinnye
A joghurthoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, és a reszelt citromhéjat, majd keverjük össze.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd tegyük félre.
A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és keverjük simára, hűtsük langyosra.
Ezután a langyosra hűlt zselatint öntsük hozzá a joghurtos keverékhez, és kézi habverővel keverjük alaposan össze.
Ezután apránként adjuk hozzá a keményre felvert tejszínhabot, és szintén keverjük alaposan össze, hogy szép sima krémet kapjunk.
A sárgadinnyét vágjuk félbe, távolítsuk el a magját, majd vájjunk ki belőle kisebb gömböket, és tegyük félre a díszítéshez.
A maradék dinnyét, vágjuk fel kisebb kockákra, alaposan csepegtessük le, majd egyenletesen osszuk el a tortaformában lévő kekszes alapon.
Ezután egyenletesen kanalazzuk rá az előzőleg elkészített joghurtos krémet, majd tegyük be a hűtőbe pár órára (v. egész éjszakára) hogy teljesen megdermedjen.
Amikor a torta már teljesen megdermedt, vegyük ki a hűtőből, és ízlés szerint díszítsük tejszínhabbal, és a dinnyegömbökkel, majd tálalásig tegyük vissza a hűtőbe.
Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Mogyoróvajas-csokoládés szelet
Hozzávalók 20x30 cm-es tepsihez:
- 40 dkg Győri Édes Zabfalatok
- 8 dkg vaj
- 20 dkg mogyoróvaj
Tetejére:
- 20 dkg csokoládé (70%-os)
- 8 dkg vaj
A kekszet morzsoljuk össze, és adjuk hozzá az előzőleg felolvasztott vajat, a mogyoróvajat, majd keverjük alaposan össze.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele a masszát. Ezután tenyérrel egyenletesen nyomkodjuk le, majd tegyük be a hűtőbe hogy teljesen megdermedjen (megkeményedjen)
A csokoládés réteghez olvasszuk fel a vajat, majd vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a feldarabolt csokoládét. Ezután addig keverjük, még a csokoládé teljesen felolvad.
Vegyük ki a hűtőből a megdermedt mogyoróvajas kekszet, majd egyenletesen öntsük rá a felolvasztott csokoládét. Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy a csokoládé is teljesen megdermedjen.
Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a süteményt, majd éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Kókuszkrémes keksz szelet
Hozzávalók a kekszes lapokhoz:
- 50 dkg darált keksz (háztartási)
- 5 ek kakaó (cukrozatlan)
- 3 ek sárgabarack lekvár
- 1 rumaroma (v. rum)
- 5 dkg margarin
- 5-6 ek porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 2-3 dl tej
Hozzávalók a kókuszos krémhez:
- 3 dl tej
- 3 ek liszt
- 1 cs vaníliás cukor
- 5 ek porcukor
- 5 dkg margarin
- 15 dkg kókuszreszelék
Csokoládémáz hozzávalói :
- 1 tábla jó minőségű keserű csokoládé
- 3 ek étolaj
Először a főzött krémet készítsük el, mert mielőtt a kekszes tésztára kennénk teljesen ki kell hűteni.
A lisztet keverjük egy kevés tejjel simára, csomómentesre, majd keverjük hozzá a maradék tejet is. Ezután adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a kókuszreszelék felét, majd állandó keverés mellett, főzzük sűrűre. Ezután hűtsük ki teljesen.
Amikor már teljesen kihűlt, adjuk hozzá a porcukrot, a margarint, és a maradék kókuszreszeléket, majd keverjük jó habosra. Ezután osszuk el kétfelé az elkészült krémet.
Tegyük bele egy nagyobb tálba a darált kekszet, (így könnyebben tudunk bánni vele) majd keverjük hozzá a kakaóport, a porcukrot, és a vaníliás cukrot. Ezután csináljunk a közepébe egy mélyedést és kanalazzuk bele a lekvárt, adjuk hozzá a puha margarint, a rumaromát, és a tej felét, majd kezdjük el összegyúrni. Gyúrás közben apránként adagoljuk hozzá még annyi tejet, hogy egy könnyen formázható, nyújtható masszát kapjunk. Ezután osszuk el a tésztát három egyenlő részre, és tegyük félre.
Egy 20 x 30 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki az egyik félretett kekszes tésztát, majd helyezzük bele a tepsibe. (én az első lapot lisztezett sütőpapíron nyújtottam ki és a papírral együtt helyeztem bele a tepsibe) Ezután kenjük rá egyenletesen a fele kókuszkrémet.
A második kekszes tésztát szintén nyújtsuk ki lisztezett felületen, majd helyezzük rá a kókuszos krém tetejére. Ezután kenjük rá a maradék krémet, majd fedjük be a maradék, szintén kinyújtott tésztalappal.(tenyérrel óvatosan kicsit nyomkodjuk meg a tetejét)
A csokoládét az olajjal együtt olvasszuk fel gőzfürdő fölött, majd öntsük rá a tészta tetejére. Ezután egyenletesen simítsuk el, majd tegyük be a hűtőbe, hogy a csokoládé megdermedjen, és az ízek összeérjenek.
Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, majd papírral együtt emeljük ki a tepsiből. Ezután éles, meleg késsel ízlés szerint szeleteljük fel.
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu