Szakadj el a hagyományostól! - 3+1 isteni leves karfiolból
Ha valamivel ki lehetett kergetni gyermekkoromban a világból, akkor az a karfiolleves volt. Minden formában, rántva, rakottan, savanyítva szerettem ezt a finom zöldséget, de a belőle/vele főtt leves… grrr. Aztán felnőttként felfedeztem magamnak krémlevesként. Hát, mit mondjak, isteni!:-)
Eddig azt hittem, karfiolkrémlevest egyféleképpen lehet csinálni. De a lenti receptek tanúsága szerint többféle kombináció létezik ezen a téren is.
Ami kell hozzá: karfiol és…
… karfiol
A krémes karfiolleveshez ezeket szerezd be:
-1 karfiol
-25 dkg tejszín
-25 dkg krémsajt
-1 liter víz
-2 evőkanál zöldséges alaplé
-só, bors
Így készítsd el:
A karfiolt megmossuk, és kis darabokra vágjuk. Beletesszük az 1 liter vízbe, amit felforralunk, csendesen főzzük és a zöldséges alaplével ízesítjük. Ha kész, a zöldség is megfőtt, ki is hűlt a lé, mehet bele a krémsajt és a tejszín. Az egészet pürésítjük, sóval és borssal fűszerezzük.
... sajt
Ha egy finom sajtos karfiolevesre vágysz, ezeket vedd meg hozzá a boltban, piacon:
-1 karfiol
-40 dkg krémsajt
-1 pohár tejföl
-7,5 dl húsleves alaplé
-fél kg darált hús
-só, bors, szerecsendió, friss zöldfűszerek
A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük, forrásban lévő sós vízbe tesszük, és körülbelül negyed óra alatt puhára főzzük. Közben a hagymát megpucoljuk, kockákra vágjuk, és először lepirítjuk ezt, majd rádobjuk a darált húst és azzal is hasonlóképpen járunk el. Hozzáöntjük az alaplevet, majd a sajtot és a tejfölt is. Ehhez mehet a főtt karfiol, és az ízlés szerinti só, bors és szerecsendió, és így az egészet még 10 percig főzzük, de már nem forraljuk fel. Ha kész, kedv szerint mehetnek bele a zöldfűszerek.
... curry
Ha ez ilyen különlegesen fűszerezett levessel lepnéd meg a párod, vagy családod, ezekre biztosan szükséged lesz:
-1 db karfiol
-2 db hagyma
-3 db sárgarépa
-currypor
-1 fokhagyma
-zöldséges alaplé
-só, bors, petrezselyem
A zöldségeket pucold meg, szeld őket kis darabokra, tedd őket egy lábasba, engedj rá vizet és addig főzd őket, amíg finom puhák nem lesznek. Ha kész, adj hozzá annyi zöldséges alaplevet, amennyi még jó ízt ad neki, viszont nem lesz túl híg a pürésítés után. Szóval, pürésíts, ha már benne van az alaplé, majd ízesítsd. Tálaláskor szórj a tetejére apróra vágott petrezselyem zöldjét.
Forrás: chefkoch.de